Meer Nieuws26 aug '11 20:10

Kamer: koningshuis moet macht afstaan

Auteur: Edme Koorstra

De Tweede Kamer wil de macht van het koningshuis indammen. Er is in ieder geval een meerderheid voor het inperken van de invloed van de koning of koningin bij de formatie van het kabinet.

Maar of er afgezien van de rol van het staatshoofd bij de kabinetsformatie veel verandert, is nog niet zeker: er is nog geen Kamermeerderheid om de koning uit de regering te zetten en hem het voorzitterschap van de Raad van State af te nemen.
PvdA
Vandaag kwam de PvdA, de grootste oppositiepartij, met zijn standpunt over het koningschap. De partij vindt dat het staatshoofd geen voorzitter meer mag zijn van de Raad van State, en dat hij/zij geen enkele rol meer speelt bij de formatie van kabinetten.
Rutte tevreden
Premier Rutte is tevreden met het voorstel. Hij is opgelucht dat de PvdA -na lang wikken en wegen- de Koning niet uit de regering wil zetten. De PVV en GroenLinks willen dat wel. Maar zonder de PvdA is er voor dit standpunt geen Kamermeerderheid.
'Symboliek'
Rutte is minder blij met het PvdA-standpunt over de Raad van State. Volgens de premier is het 'traditie en symboliek' dat de Koning daarvan voorzitter is, en dat zou een goede opleiding zijn voor een nieuw staatshoofd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen