Meer Nieuws5 jan '13 12:28Aangepast op 5 jan '13 20:58

Duits ziekenhuis geeft uitleg over Steur

Auteur: Mijke Hurkx

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft een baan in een Duits ziekenhuis weten te verkrijgen door een Duits artsendiploma te vervalsen en een valse geboortedatum te gebruiken.

Het Duitse ziekenhuis waar  Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP
Het Duitse ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP

Dat meldt het NOS Journaal. Volgens de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn, waar Jansen Steur aan de slag kon, had het uitzendbureau voor medici dat Jansen Steur aan een baan hielp, hem beter moeten screenen. Zowel het uitzendbureau als de kliniek beëindigde de samenwerking met Jansen Steur met directe ingang.

Jansen Steur is ontslagen uit Klinik am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. De kliniek sluit "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' uit dat hij daar nieuwe slachtoffers heeft gemaakt. "Naar aanleiding van berichten in de Nederlandse media is aan hem zelf gevraagd of het inderdaad klopt dat hij in Nederland uit het artsenregister geschrapt is. Hij heeft daarop bekend en is op staande voet ontslagen", bevestigt verslaggever Derk Marseille vanuit Duitsland.

De neuroloog werkte er als assistent-arts. Hij zou in zijn functie geen ingrepen hebben uitgevoerd en geen belangrijke therapieën hebben geleid, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tijdens een persconferentie zaterdagmiddag. Nader onderzoek moet dat over enkele dagen kunnen bevestigen. Als assistent moest hij verantwoording afleggen bij een andere arts voor al zijn beslissingen.

Juiste papieren
Volgens de kliniek had Jansen Steur de juiste papieren toen hij in 2011 solliciteerde in Heilbronn. Hij liet een artsenerkenning uit 2006 zien. Wie de juiste papieren heeft, wordt dan ook niet gescreend. "Hoe realistisch is het dat iemand met zo'n verleden gaat solliciteren?'', voerde het ziekenhuis aan.

De kliniek was niet op de hoogte van zijn Nederlandse strafvervolging en zijn verwijdering uit het BIG-register. Ziekenhuismanager dr. Thomas Jendges zegt geschokt te zijn. De 73-jarige Jansen Steur zal zich moeten verantwoorden voor de rechtbank in Almelo.

Gruweldokter
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld.

Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Anderen moesten onnodig zware medicijnen slikken. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was.

Driemaal
Driemaal hervatte de arts zijn werk nadat hij in opspraak kwam. De neuroloog raakte verslaafd aan zijn eigen medicijn, hervatte toch zijn werk en werd in 2006 de laan uitgestuurd. Terwijl hij door justitie stevig onder de loep werd genomen, hervatte Jansen Steur zijn werk in 2008. Opnieuw werd hij bij ontdekking ontslagen. En in 2013 bleek hij dus weer gewoon in Duitsland actief in zijn vak als neuroloog.

Betrapt
Vrijdag maakte RTV Oost bekend dat Jansen Steur nog steeds werkzaam is, als neuroloog in het Duitse Heilbronn, dichtbij Stuttgart. Nederlandse politici en patiëntenverenigingen spraken daar hun ongeloof over uit .

Legaal
Het Openbaar Ministerie liet weten dat Jansen Steur gewoon in het buitenland mag werken. Hij heeft zich weliswaar laten uitschrijven als arts, maar alleen in Nederland. Bovendien blijven al zijn diploma's geldig. Bij het proces kunnen de rechters hem een beroepsverbod opleggen, maar ook dat geldt alleen in Nederland.

Hoe zit het met de zwarte lijsten?
Dit doet de discussie natuurlijk weer oplaaien hoe het zit met de zwarte lijsten. Hoe worden in Duitsland de artsen getoetst? "Er is een Duits artsenregister, artsen worden gecontroleerd. Beschikken ze over de juiste papieren en dergelijke. Maar blijkbaar is dit ertussendoor geglipt. Ik ga ervan uit dat het ook groot wordt opgepikt in Duitsland en dat het de Duitse politiek zal bereiken. Dat er een roep zal komen - net als in Nederland", zegt Marseille.

Normloos
"Dit is waanzinnig, schandalig , deze man is blijkbaar compleet normloos'', zegt Wilna Wind, directeur van de patiëntenfederatie NPCF. Wind: "Dit mag niet gebeuren, zeker niet in Nederland. Blijkbaar is er juridisch niets tegen te doen. Daarom moet er een internationaal BIG-register komen, zodat artsen ook niet in het buitenland aan de slag kunnen. Zo te zien vinden politici dat ook. Nu moet het forse prioriteit hebben.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen