Meer Nieuws14 mrt '12 14:56

Kenniscentrum moet fraude in zorg voorkomen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een nieuw kenniscentrum dat woensdag is gelanceerd moet bedriegers in de zorgsector aanpakken en nieuwe fraude voorkomen.

Het centrum is door Zorgverzekeraars Nederland gelanceerd en geldt als nieuwe stap in de strijd tegen fraude in de zorg.

Vanaf donderdag komen alle fraudemeldingen van verzekeraars en verzekerden binnen bij het kenniscentrum. Justitie kan na het binnenkrijgen van de melding ingrijpen. Het centrum krijgt een leidende rol in de preventie van fraude, door bijvoorbeeld opleidingen en informatie aan te bieden.

"Het is onacceptabel dat premiegeld van verzekerden, dat voor zorg bedoeld is, wegvloeit naar fraudeurs. Een krachtige aanpak samen met alle partners is van groot belang. Het kenniscentrum speelt hierin een nieuwe en cruciale rol", zegt voorzitter André Rouvoet van ZN.

Schijven
Het nieuwe centrum is opgericht, omdat een behandeling over meerdere schijven tot problemen leidde. "Zorgverzekeraars moesten soms shoppen om een dossier te kunnen sluiten bij opsporingsinstanties. Ook is er sprake van slechte terugkoppeling door opsporingsinstanties en toezichthouders als een dossier wel wordt opgepakt. Ten slotte is er onvoldoende inzicht in omvang en ontwikkeling van zorgfraude", zei Rouvoet.

Met het nieuwe kenniscentrum moet er tegelijk een beeld komen van de omvang van de fraude. Volgens Rouvoet kan een goede aanpak voorkomen dat zorgpremies extra moeten stijgen of dat de overheid extra belastinggeld moet bijleggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen