Meer Nieuws8 jul '12 09:09

Afghanistan kan op hulp blijven rekenen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Afghanistan kan ook na het vertrek van de internationale legermacht in 2014 op miljardensteun van andere landen blijven rekenen.

Het land zal wel meer moeten doen om corruptie aan te pakken, vrije verkiezingen te organiseren en het financieel toezicht te verscherpen.

Conferentie
Delegaties van tientallen landen en internationale organisaties zijn zondag in de Japanse hoofdstad Tokio bijeen voor een conferentie over ontwikkelingshulp aan Afghanistan.

Volgens gastheer Japan kan het Aziatische land van 2012 tot 2015 op 16 miljard dollar (13 miljard euro) rekenen, genoeg om het jaarlijkse gat in de Afghaanse begroting van grofweg 4 miljard dollar per jaar te dichten.

Het geld dat de internationale gemeenschap in het vooruitzicht stelt, is bestemd voor civiele doeleinden. In mei kreeg het land op een NAVO-top in Chicago reeds miljarden toegezegd voor de opbouw van het Afghaanse leger.

Economie
Volgens de Wereldbank draait de economie van Afghanistan bijna helemaal op hulpgeld. President Hamid Karzai zei dat het "nog vele jaren hard werken zal zijn" voordat het land op eigen benen kan staan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wees in dat licht op het grote belang om de positie van vrouwen in het land te verbeteren.

"De Verenigde Staten geloven sterk dat een land geen vrede, stabiliteit en economische groei kan bereiken als de helft van de bevolking onmondig is."

Haar Duitse collega Guido Westerwelle benadrukte dat zijn land de hulp aan Afghanistan "duidelijk aan hervormingen gaat verbinden". Hij bekritiseerde de huidige Afghaanse regering door te zeggen dat "we een betere regeringsleiding nodig hebben in Afghanistan".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen