Meer Nieuws23 mrt '12 10:30Aangepast op 23 mrt '12 11:01

Nieuwe president Duitsland beëdigd

Auteur: Bart Tuinman

Joachim Gauck is beëdigd als bondspresident van Duitsland. De oud-predikant kreeg zijn titel tijdens een zitting van de Bondsdag en de Bondsraad in Berlijn.

Gauck is daarmee de 11e en eerste partijloze president sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949. Hij kreeg zondag in de Bondsvergadering die de president kiest, 991 van de 1232 stemmen.

Nieuw hoofdstuk
De voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, zei vrijdag dat met Gauck voor het eerst een Oost-Duitser tot president is gekozen. Daarmee wordt een "nieuw hoofdstuk" in de Duitse eenheid geschreven, vertelt Lammert. Bondsraadsvoorzitter Horst Seehofer sprak van een mijlpaal in de Duitse geschiedenis.

Gauck riep de Duitse bevolking na zijn beëdiging op tot moed en zelfvertrouwen. Duitsland noemde hij een "democratisch wonder".

Wulff
Gauck is de opvolger van de christendemocraat Christian Wulff, die vorige maand aftrad nadat het Openbaar Ministerie in de deelstaat Nedersaksen de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, had gevraagd zijn onschendbaarheid op te heffen. Wulff, in 2010 gekozen, wordt van corruptie beschuldigd.

Overigens spraken Lammert en Seehofer vrijdag hun waardering uit voor Wulffs verrichtingen als president.

Gerelateerde artikelen