Meer Nieuws24 jul '11 11:12Aangepast op 24 jul '11 11:31

Moordenaar noemt Nederland in manifest (video)

Auteur: Edme Koorstra

Anders Breivik, de Noor die de moordpartij op het eiland Utøya en de bomaanslag in Oslo heeft bekend, noemt Nederland een aantal keer in zijn manifest "A European Declaration of Independence". Hij schreef het onder het pseudoniem Andrew Berwick. Onder dezelfde naam postte hij een video op Youtube, die is onderaan dit artikel te bekijken.

In het manifest dat Breivik zou hebben geschreven wordt meerdere malen gerefereerd aan Nederland. De auteur, met het pseudoniem Andrew Berwick, wijdt uit over de gevaren van islamisering in Europa en noemt Nederland als een van de landen die slachtoffer zijn van de 'Islamitische kolonisatie van Europa door demografische oorlogsvoering'. Hij voorspelt dat in 2070 55 procent van de bevolking in Nederland zal bestaan uit moslims.
Het document
Een blogger heeft het 1500 pagina's tellende artikel van Breivik op Google Docs geplaatst. Klik hier om het te zien. In het manifest zijn grote stukken tekst opgenomen die geschreven zijn door ene Fjordman, een Noorse anti-islam blogger. Een van de stukken van Fjordman gaat over de toestand in Nederland. Ons land zou een totalitaire staat aan het worden zijn, als gevolg van de migratie van moslims. Hij noemt ex-moslim Ehsan Jami en diens vertrek bij de PvdA, en de buschauffeurs die een wijk in Gouda niet meer inwilden omdat ze lastig werden gevallen door Marokkaanse jongeren. Hij verwijt de Nederlandse media ook dat ze een negatief beeld van Geert Wilders neerzetten.
Pim Fortuyn
Ook verwijt de auteur de Nederlandse media dat ze Pim Fortuyn hebben afgeschilderd als een extreem-rechts politicus. Dat zou onrechtstreeks hebben geleid tot zijn moord door een "linkse activist die zijn daad pleegde namens moslims omdat hij een gevaar vormde voor minderheden''. De auteur roept in het stuk op om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Ayaan Hirsi Ali. Hij heeft het ook over cartoontekenaar Gregorius Nekschot en over de moord op Theo van Gogh. Hij wijdt uit over de reacties op de film Fitna van Geert Wilders. In een vraag- en antwoordrubriek vermeldt de auteur nog een rijtje van mensen die hij zou willen ontmoeten. Daarbij staat Geert Wilders. Hij schrijft er wel bij dat deze mensen hem "voorlopig moeten veroordelen om hun eigen reputatie te beschermen''.
Video
We hebben nu ook een video gevonden, die op de dag van de aanslagen op Youtube gepost was door een gebruiker genaamd 'BerwickAndrew'. In de film, die twaalf minuten duurt en 'Knights Templar 2083' heet, haalt Breivik uit naar de islam, het marxisme en de multiculturaliteit. Hij is gekleed in een duikerspak en houdt een automatisch vuurwapen in de aanslag. De video is inmiddels verwijderd van Youtube, maar hieronder is hij nog te zien.
 

Gerelateerde artikelen