Meer Nieuws18 aug '12 09:09

VS onderzoekt witwassen Iraans geld

Auteur: Fleur de Bruijn

Amerikaanse toezichthouders onderzoeken of Deutsche Bank en andere internationale banken illegaal miljarden dollars hebben doorgesluisd voor Iran, Sudan en andere landen waartegen sancties zijn afgekondigd.

Dat meldde The New York Times zaterdag. Volgens functionarissen met wie de krant sprak, verkeert het onderzoek nog in een pril stadium. Zij zeiden dat er voorlopig niet van wordt uitgegaan dat Deutsche Bank Iraanse klanten na 2008 heeft bediend via zijn activiteiten in de Verenigde Staten.

Geld doorgesluisd
Het onderzoek met betrekking tot Deutsche Bank is er een van een reeks van zaken tegen wereldwijd opererende financiële dienstverleners. Zij zouden vaak geld hebben doorgesluisd voor Iraanse banken en bedrijven, waarbij gebruik werd gemaakt van een maas in de Amerikaanse regelgeving. In 2008 werd dit gat gedicht.

De VS en bondgenoten hebben het afgelopen decennium de sancties tegen Iran opgevoerd in verband met het nucleaire programma van het islamitische land. Zij verdenken Iran ervan bezig te zijn met de ontwikkeling van atoomwapens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen