Meer Nieuws22 sep '11 22:32Aangepast op 22 sep '11 23:15

"Onmogelijke" meting in deeltjeslab CERN

Auteur: BNR Webredactie

Als het klopt is het de grootste natuurkundige ontdekking in een halve eeuw. Wetenschappers van het deeltjeslab CERN hebben deeltjes waargenomen die sneller reizen dan het licht.

Revolutie
Volgens onderzoekers aan het CERN in Geneve hebben ze een zeker subatomisch deeltje, het neutrino, sneller zien bewegen dan het licht. Het is een resultaat dat, indien bevestigd, een revolutie zou betekenen in de natuurkunde.

Volgens de relativiteitstheorie van Einstein kan niets sneller reizen dan het licht. De observatie van het neutrino is volgens de Europese wetenschappers meermalen gereproduceerd. Amerikaanse en Japanse onderzoekers zijn opgeroepen om de resultaten te controleren.

Fotofinish
Over een periode van drie jaar werden 16000 stralen neutrino's afgevuurd vanuit Geneve naar een observatorium in Gran Sassoin, Italië, waar detectoren ze opvingen.

Licht zou de 730 kilometer afstand hebben afgelegd in 2,4 duizendste van een seconde. De neutrino's waren 60 nanoseconden - miljarden van een seconde - sneller dan een lichtstraal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen