Meer Nieuws23 apr '12 10:24Aangepast op 23 apr '12 14:07

Schultz: ramptrein reed door rood

Auteur: Fleur de Bruijn

De botsing van twee treinen in Amsterdam lijkt veroorzaakt te zijn doordat de machinist van de sprinter door een rood sein reed.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste bevindingen van het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport wijzen erop dat de sprinter 'een stop tonend sein heeft gepasseerd', meldt Het Parool.

'Rood sein gemist'
Nadat de intercity en de stoptrein zaterdag tegen elkaar waren gebotst, kwam de machiniste van de stoptrein uit de bestuurderscabine, keek ze om zich heen en begon ze ineens te praten: "Ik vrees dat ik een rood sein heb gemist".

Dit schrijft Volkskrant-redacteur Hein Jansen. Hij stapte zaterdag, iets na 18:00 uur, op station Amsterdam-Amstel in de stoptrein richting Uitgeest: de ramptrein.

Jansen en zijn vriend zaten in de eersteklascoupé –‘het leven is te kort om door te brengen in volle tweedeklascoupés’- helemaal voor in de trein.

Verwarde machinist
Als gevolg van de enorme klap is het een paar seconde stil in de trein, waarna een kakofonie van ernstige geluiden losbarst; huilen, schreeuwen,.jammeren, smeken. De machines leek vervolgens zeer verward de bestuurderscabine uit te stappen. Op haar mededeling over het rood sein, kwam geen reactie. “We zijn te verbijsterd om te antwoorden,” aldus Jansen.

De machinist richt zich volgens de Volkskrant-redacteur tot haar gewonde collega en ziet volgens hem dan pas verderop in de trein allemaal gewonde mensen liggen. “De machinist loopt door, schrikt, en keert terug naar haar cabine om te bellen voor hulp."

Laagstaande zon
Niet alleen de Volkskrant, maar ook De Telegraaf schreef vanmorgen dat de machinist een rood sein heeft genegeerd. Bij het ochtendprogramma van WNL vertelde een journalist dat hij van verschillende bronnen binnen ProRail en de NS heeft vernomen dat het verhaal over het rode sein klopt.

Als opgaaf van reden zeggen verschillende bronnen dat de laagstaande zon debet was aan de fout van de machinist; zij heeft het rode sein niet gezien.

Onderzoek naar toedracht
Bij een frontale botsing tussen een stoptrein en een intercity afgelopen zaterdag in Amsterdam zijn ruim 100 mensen gewond geraakt, van wie 42 ernstig gewond. Een 68-jarige vrouw is inmiddels overleden.

Alle officiële onderzoeksinstanties doen op dit moment onderzoek naar de oorzaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen