Meer Nieuws4 sep '12 09:05

Hooligans slaan er steeds vaker op los

Auteur: Harmen Simon Teunis

Voetbalvandalen houden steeds vaker en erger huis. Het afgelopen seizoen zijn er in en rond stadions 40 procent meer verdachten opgepakt dan gedurende het seizoen 2010-2011.

Het aantal kwam tijdens het seizoen 2011-2012 uit op 908 personen. Uit het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme blijkt dat het bij driekwart van de aanhoudingen gaat om verdachten die niet eerder met justitie in aanraking zijn gekomen voor een vergrijp dat iets met voetbal te maken heeft. Het aantal is al jaren gelijk. Dat komt omdat bij voetbalvandalisme de individuele pakkans relatief klein is.

Bij 702 van de 778 gespeelde wedstrijden in het betaald voetbal vonden vorig seizoen 739 incidenten plaats. Maar niet alleen bij voetbalwedstrijden gaat het mis. Ook buiten het stadion zorgen hooligans voor flinke verstoringen van de openbare orde en ernstige geweldplegingen. "Om nu en in de toekomst van voetbal een feest te maken voor de goedwillende supporters, moet naast de aandacht voor ordehandhaving de focus meer worden gelegd op de versterking van de opsporing en vervolging van ordeverstoorders'', zo staat in het CIV-rapport.

Grimmig en extreem heftig van aard
Niet alleen het aantal aanhoudingen is gestegen, want ook het aantal stadionverboden nam flink toe. Volgens de onderzoekers neemt voetbalvandalisme in omvang toe en zijn geweldsincidenten meer en meer "grimmig en vaak extreem heftig van aard". Als voorbeeld noemt het CIV de bestorming van het Maasgebouw door Feyenoordsupporters, september vorig jaar. Agenten moesten toen hun dienstwapen trekken, omdat ze zich in het nauw gedreven voelden.

Reactie KNVB
De KNVB herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst door het CIV. "De nuance ontbreekt helaas", aldus de KNVB. "Het is zo dat we in de eerste helft van het afgelopen seizoen inderdaad te maken kregen met een aantal grote, betreurenswaardige incidenten in Rotterdam, Nijmegen en Utrecht. Buiten de genoemde wedstrijden om, zette de positieve trend van de afgelopen jaren zich door."

Volgens de KNVB is de veiligheid in en rond de stadions verbeterd doordat clubs in de ere- en eerste divisie tientallen miljoenen hebben geïnvesteerd. "Het overgrote deel van de wedstrijden verliep het afgelopen seizoen zonder bijzondere incidenten en in een goede sfeer."

Gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht
Burgemeesters moeten de wettelijke mogelijkheid krijgen voetbalhooligans een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht op een andere manier op te leggen dan nu. Dat schrijft minister Ivo Opstelten dinsdag aan de Tweede Kamer. Opstelten wil de termijn van drie maanden opdelen in bijvoorbeeld 45 maal twee dagen. Dan kan een hooligan en een jaar lang van alle speeldagen worden uitgesloten.

De rechter moet ook de mogelijkheid hebben om mensen een gebiedsverbod, contactverbod of meldplicht van maximaal 5 jaar op te leggen. Betrokken burgemeesters moeten aan een gebiedsverbod ook een meldplicht verbinden en zo regelen dat het voor voetbalhooligans onmogelijk wordt om naar een wedstrijd elders in het land of in het buitenland te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen