Meer Nieuws29 aug '12 08:44Aangepast op 29 aug '12 20:02

Vliegtuigbom uit oorlog gevonden op Schiphol

Auteur: Arjan Meesterburrie

Schiphol is sinds 17.15 uur weer helemaal open. De C-pier, een deel van de D-pier en de Kaagbaan waren sinds woensdagochtend dicht vanwege de vondst van een vliegtuigbom.

De Polderbaan ging woensdagmiddag ook nog dicht vanwege een valse melding van een gijzeling, maar iets na vijven was alles weer open, zo liet Schiphol weten.

Vliegtuigbom verplaatst
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de vliegtuigbom die woensdagmorgen werd gevonden op Schiphol in de middag weggehaald. Het Duitse explosief van 500 kilo werd op een vrachtwagen geladen en die verliet aan het eind van de middag het terrein van de luchthaven. De bom is intussen rond half acht probleemloos tot ontploffing gebracht.

“De EOD en de gemeente Haarlemmermeer konden mij net bevestigen dat de bom is uitgegraven”, vertelde BNR’s Laurens Boven eerder vanaf Schiphol. “De dubbele ontsteking is eruit gehaald en de bom – door de Duitsers in 1940 geplaatst – is op een vrachtwagen gezet en die rijdt nu naar Hoofddorp. Daar wordt de bom ingegraven en ontploft.”

De C-pier op Schiphol en een klein deel van de D-pier zijn woensdagmiddag tegen 17.00 uur weer vrijgegeven.

Vertragingen
De vertragingen op Schiphol waren flink opgelopen na de vondst van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

"Als je kijkt naar het komende uur heb je het toch over een kleine twintig toestellen die vertraagd zijn", stelde verslaggever Laurens Boven iets over twaalven op woensdagmiddag vast vanaf de luchthaven: "Vooral naar de Europese bestemmingen, maar dat is ook logisch want pier C, en een deel van pier D die ook afgesloten is, zijn nu eenmaal naar bestemmingen in het Schengen-gebied."

Volgens Schiphol-woordvoerder Kathelijne Vermeulen zouden de vertragingen verder op gaan lopen: "Op dit moment hebben we het over vertragingen oplopend tot een half uur. De verwachting is echter dat het kan toenemen, daar moeten passagiers echt rekening mee houden. En ook mogelijk met annuleringen, want wij hebben de Kaagbaan ook uit voorzorg niet in gebruik op dit moment."

Diep graven
De vliegtuigbom is gevonden midden in het centrum van Schiphol. En dat is opmerkelijk, omdat daar wel vaker gebouwd en gegraven is. Maar volgens Schiphol-woordvoerder Kathelijne Vermeulen is er nu dieper gegraven dan anders: "Het zijn graafwerkzaamheden voor een fuel-leiding die op dit moment wordt aangelegd. Het was diep graven en daarbij is deze vliegtuigbom aangetroffen", zo stelt ze op BNR.

Gerelateerde artikelen