Meer Nieuws17 apr '12 21:50

Beatrix: Turkije is voor velen een voorbeeld

Auteur: Fleur de Bruijn

Koningin Beatrix roemde dinsdagavond het grootse verleden en de belangrijke rol die Turkije momenteel speelt in de regio en de wereld.

“Uw land is een stabiele factor in een roerig gebied waarin alom bestaande machten en verhoudingen worden aangevochten'', zei de vorstin tegen president Abdullah Gül van Turkije. “Voor velen is uw land een inspiratie en een voorbeeld.''

Beatrix hield haar toespraak tijdens het staatsbanket dat zij in het Koninklijk Paleis in Amsterdam aanbood aan Gül. De Turkse president is dinsdagochtend begonnen aan zijn driedaagse staatsbezoek aan Nederland.

Vreedzame relatie
Het bezoek staat in het teken van de 400ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Beatrix memoreerde die eeuwenoude band.

“Het is opmerkelijk dat in de 400 jaar die achter ons liggen, een periode waarin ons werelddeel zich uitputte in gewapende conflicten, de relaties tussen onze beide landen altijd vreedzaam zijn geweest.''

Elkaar beter leren kennen
De koningin hoopt dat de talloze evenementen, uitwisselingen en contacten dit jubileumjaar ertoe leiden dat Nederlanders en Turken elkaar beter leren kennen. “Nederlanders weten in het algemeen niet veel over het moderne Turkije en ik zou mij kunnen voorstellen dat eveneens bij veel van uw landgenoten de kennis over Nederland bescheiden is'', zei Beatrix tegen Gül.

Kennis over Turkije
De wetenschappelijke belangstelling die in Nederland al sinds de 16e eeuw bestaat voor de geschiedenis van Turkije en van de islam, noemde de vorstin een van de opvallende aspecten van onze eeuwenoude betrekkingen.

“De in onze universitaire bibliotheken verzamelde kennis van taal, godsdienst en cultuur van uw land vormt een rijk gebied voor samenwerking en uitwisseling tussen Turkse en Nederlandse onderzoekers.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen