Meer Nieuws23 okt '11 11:00

Australië maakt jacht op dodelijke haai

Auteur: BNR Webredactie

In West-Australië is de jacht geopend op een witte haai, die al drie watersporters zou hebben doodgebeten. Op de plek waar de haai voor het laatst toesloeg zijn zes lijnen uitgegooid.

Omdat er in de staat West-Australië veel aanwijzingen zijn dat het aantal haaien toeneemt, vindt premier Colin Barnett het tijd voor actie. Hij zei zondag een grote ruiming van haaien te overwegen. Al dan niet in combinatie met extra patrouilles, luchtsurveillances en het afschermen van stranden.

Zwemstranden
"Het ruimen van de haaien is een optie als de haaien bij de populaire zwemstranden blijven zwemmen.'' Barnett vroeg zwemmers ook extra alert te zijn. Enkele stranden zijn gesloten.

In Australië is het sinds 2000 wettelijk mogelijk op witte haaien te jagen, ondanks dat ze zeer zeldzaam zijn. Dit is de eerste keer dat van die mogelijkheid wordt gebruik gemaakt.

Slachtoffers
Zaterdag werd de Amerikaanse duiker George Thomas Wainwright (32) verslonden nabij Perth. Getuigen hadden een witte haai van circa 3 meter zien zwemmen. Deze haaiensoort, bekend van de filmklassieker Jaws, kan tot 6 meter lang worden.

Twee weken eerder werd zwemmer Bryn Martin (64) doodgebeten bij Cottesloe Beach. Eerder deze maand werd Kyle Burden (21) door een haai gedood bij Bunker Bay, eveneens in het westen van Australië. In de afgelopen decennia was er in heel Australië gemiddeld slechts één dode per jaar door een haaienbeet.

 

Gerelateerde artikelen