Meer Nieuws21 apr '12 08:46Aangepast op 21 apr '12 09:08

Bouterse niet bezorgd om Nederland

Auteur: Bart Tuinman

President Desi Bouterse maakt zich niet bezorgd om de reactie van Nederland op de aanname van de amnestiewet. "Nederland kan het krijgen zoals ze wil".

"Politiek Den Haag in Nederland kan het krijgen zoals ze het wil. Suriname, tenminste mijn regering, raakt niet in paniek van de schijnbewegingen van Nederland", zei Bouterse op een persconferentie in reactie op het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur na de aanname van de amnestiewet in het Surinaamse parlement.

Bouterse had een duidelijke boodschap voor Nederland, meldt de Surinaamse krant Starnieuws. "Laat ze wat ze allemaal doen en zeggen in een diplomatieke nota zetten, dan krijgen ze een diplomatiek antwoord terug"

Felle kritiek
De aanname van de amnestiewet leverde vanuit Nederland felle kritiek op. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi werd voor onbepaalde tijd teruggeroepen en Nederland bevroor 20 miljoen euro aan "ontwikkelingsgelden". Die 'dingen' van Nederland hebben geen enkel effect op Suriname, stelde Bouterse. "De macro-economische situatie ziet er goed uit en de economie draait lekker."

Ook het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur vindt hij niet erg. "Als er een andere ambassadeur komt, zal dat ook geen probleem zijn voor Suriname. We zijn altijd tolerant naar Nederland. Ze mogen zelfs drie ambassadeurs hier als ze dat willen, ze krijgen toestemming. Als ze nou gaan of blijven in Suriname, klap ik in mijn handen. Wanneer je aan tafel zit met president Calderon (de Mexicaanse president) is dat veel belangrijker", vindt Bouterse.

Gerelateerde artikelen