Meer Nieuws26 apr '12 13:22

Comité trekt omstreden gedicht terug

Auteur: Bart Tuinman

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei trekt het omstreden gedicht van scholier Auke de Leeuw terug. Het gedicht zal niet te horen zijn tijdens de dodenherdenking.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat het gedicht Foute Keuze van de 15-jarige Auke de Leeuw niet voordragen tijdens de dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Het comité laat donderdag weten dat de Nationale Herdenking van té grote waarde is om te laten overschaduwen door de discussie die door het gedicht is ontstaan.

Auschwitz Comité
Het Nederlands Auschwitz Comité dreigde de nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam te boycotten. Het comité wilde dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht van de 15-jarige scholier Auke de Leeuw terug zou trekken.

Foute keuze
De scholier zou een gedicht voordragen over de "foute keuze" van zijn oudoom, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Waffen-SS. Het Auschwitz Comité zei hier "met ontzetting" kennis van te hebben genomen. "De Waffen-SS heeft zich aan het Oostfront schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden."

Fatsoen
Het Comité vindt dat slachtoffers en daders niet op hetzelfde moment herdacht kunnen worden. "De keuze van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is strijdig met iedere vorm van zinnelijk denken en fatsoen. Er is geen enkel excuus om overlevenden en nabestaanden te schofferen door op 4 mei een nazaat van een oorlogsmisdadiger een platform te geven tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam."

De intentie van de scholier is "zeker te waarderen", stelt het comité. "Maar het feit dat mensen destijds verkeerde keuzes hebben gemaakt en hun families daarmee in het ongeluk hebben gestort, is het gevolg van een bewuste keuze."

Gerelateerde artikelen