Meer Nieuws29 nov '12 15:04Aangepast op 29 nov '12 17:29

Rechter verlaagt straffen Groninger hiv-zaak

Auteur: Thijs Baas

De straffen van de twee mannen die in de Groninger hiv-zaak zijn vervolgd voor zware mishandeling worden verlaagd.

De mishandeling bestond uit het bewust injecteren van besmet bloed bij andere mannen. Volgens het gerechtshof in Arnhem kunnen de mannen die op hun seksfeesten kwamen hun hiv-besmetting ook in gay-sauna’s of het Groninger Stadspark hebben opgelopen, wat reden is om de mannen vrij te spreken van zware mishandeling.

Het hof veroordeelt hen wel wegens poging tot zware mishandeling en andere feiten tot 8 en 5 jaar cel. Het hof in Leeuwarden kwam eerder tot 12 jaar en 9 jaar cel. De Hoge Raad besloot echter dat de zaak over moest.

Complex
Advocaat Duco Keuning bevestigt dat het om een complexe zaak gaat. "Maar ook erg interessant voor advocaten. Na een stuk of tien zittingen van de rechtbank heeft de rechtbank vonnis gewezen. In het hoger beroep werden de straffen aanzienlijk verhoogd tegen de twee hoofdverdachten. Mijn cliënt kreeg een aanzienlijk lagere straf en werd alleen maar veroordeeld voor overtreding van de opiumwet."

Keunings cliënt, Wim D., leverde de drugs die tijdens de feesten werden gebruikt. Althans: "Hij woonde gewoon samen met de hoofdverdachte en in zijn huis was dat soort dingen aanwezig. Hij nam ze ook wel eens mee naar andere plekken. Dat gaat dan om xtc-pillen en soms ging het om ghb."

Seksfeestjes
De twee mannen werden in 2010 veroordeeld voor het besmetten van slachtoffers. Ze hadden in de periode 2005-2007 op seksfeestjes mannen gedrogeerd en ingespoten met bloed dat met hiv was besmet.

Het hof achtte hen schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Vier mannen raakten daadwerkelijk besmet met het virus, volgens het gerechtshof in Leeuwarden doordat ze geïnfecteerd bloed ingespoten kregen. 

Gerelateerde artikelen