Meer Nieuws15 mrt '12 23:55Aangepast op 16 mrt '12 02:58

Keuze Graft-De Rijp valt op Alkmaar

Auteur: Thijs Baas

Graft-De Rijp gaat fuseren met Alkmaar, nadat de gemeenteraad de kaasstad unaniem de voorkeur gaf boven Zaanstad.

Qua dienstverlening aan burgers en bereikbaarheid van de dorpskernen scoorden de beide steden wisselend, maar Alkmaar liet uiteindelijk een "beter gevoel" achter bij de raadsleden. Opmerkelijk genoeg grenzen beide gemeenten niet aan elkaar.

Dienstverlening
Al jaren tastte de gemeente met 6.500 inwoners de fusiemogelijkheden af, omdat de dienstverlening in het dorp steeds meer onder druk kwam te staan door taakverzwaring. In eerste instantie was er een voorkeur voor de vorming van een grote plattelandsgemeente met Beemster, Schermer en Zeevang, maar dat bleek niet haalbaar.

Enige kandidaten
Alkmaar en Zaanstad bleven sinds november als enige kandidaten over. De kans is groot dat de gemeente Schermer binnenkort het voorbeeld van Graft-De Rijp gaat volgen. De buurgemeente lijkt het ook niet meer op eigen kracht te kunnen rooien en zal waarschijnlijk in mei besluiten over een fusie met Alkmaar, Heerhugowaard of Koggenland.

12 april moet de Alkmaarse gemeenteraad nog een formeel besluit nemen over de fusie met Graft-De RIjp, waarna de fusie op 1 januari 2015 in zal gaan. De fusie is voor de gemeente Alkmaar interessant omdat het inwonertal nu de 100.000 inwonersgrens passeert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen