Meer Nieuws19 dec '11 17:46Aangepast op 19 dec '11 18:44

De superprestaties van Kim Jong-il

Auteur: BNR Webredactie

De Noord-Koreanen huilen hartstochtelijk om zijn dood, en terecht: Kim Jong-il was de uitvinder van de hamburger, wereldkampioen golfen en de schrijver van 1500 boeken en zes meesterlijke opera's.

Dat staat te lezen in de officiële biografie van de 'Grote Leider'. Ook zijn geboorteverhaal is opmerkelijk: een zeemonster begon te zingen, er verscheen een dubbele regenboog, er begonnen in heel het land bloemen te bloeien en er verscheen een nieuwe ster aan de hemel.

Armoede
En tot zover de mooie berichten over Kim. Hij voerde een keihard regime, net als zijn vader Kim il-Sung, die tot 1994 het land leidde. Officieel worden de leiders door het volk aanbeden, maar intussen leeft een groot deel van de bevolking in ernstige armoede. Kim Jong-il was zelf schatrijk.

Idioot
Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg hebben de Noord-Koreanen dan ook geen goede leider aan hem gehad: "Het was een volstrekte idioot. Die man had een enorme collectie dure auto's, hij had de grootste filmcollectie ter wereld inclusief James Bond maar ook stapels porno. Hij liet heel dure drank invliegen in privévliegtuigen waar hij overigens zelf niet in durfde want hij had vliegangst."

Gedoogbeleid
Het is nu de vraag wat voor stempel opvolger Kim Jong-un op het land gaat drukken. Volgens documentairemaker Pieter Fleury heeft het leger het voor het zeggen. Er is volgens hem sprake van een "gedoogbeleid van de militairen en een aantal politieke leiders die denken dat hij zal doen wat zij willen".

China
Intussen kijkt bondgenoot China met argusogen naar de hele gang van zaken bij het buurland. Correspondent Marije Vlaskamp vanuit China: "Noord-Korea is alleen maar bezig het leger tot de tanden toe te bewapenen. Het is een onstabiele factor."

China zou liever economische hervormingen zien in het land. Het had daarom de jonge Kim liever nog een paar jaar langer willen 'inwerken', om zo de invloed op het land te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen