Meer Nieuws28 sep '11 11:18Aangepast op 28 sep '11 16:43

Geen zicht op besteding innovatiesubsidies

Auteur: BNR Webredactie

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan is geschrokken van het gebrekkige inzicht in de geldstromen rond innovatie door de overheid. Dat meldde hij woensdag in reactie op het rapport over innovatie van de Algemene Rekenkamer.

"Het is belangrijk dat de transparantie hierover wordt vergroot: waar komt dat geld terecht? Het gaat om een kleine 4 miljard euro, dat is veel geld. De belastingbetaler mag weten waar dat blijft", zegt Koppejan.

Het Rijk geeft steeds meer geld uit om bedrijven aan te zetten tot innovatie, maar wat daarmee gebeurt en wat het oplevert is onduidelijk.

Niet openbaar
Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd rapport. Het budget voor innovatie steeg van 1,8 miljard euro in 2003 naar 3,7 miljard vorig jaar, en het huidige kabinet wil dat nog verhogen naar 3,8 miljard in 2015.

Welke bedrijven hoeveel geld krijgen is niet openbaar. Wat ze er precies mee doen evenmin, aldus de Rekenkamer.

Of de overheid erin slaagt het innovatief vermogen van de Nederlandse economie te vergroten is dan ook onduidelijk. Zo is niet bekend of het aantal bedrijven dat innoveert sinds 2003 is gestegen.

Vijfde plaats
Ook zegt de Rekenkamer dat het aandeel investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) van de totale investeringen in het bedrijfsleven niet is gestegen, maar gedaald: van 1,01 procent in 2003 naar 0,88 procent in 2009.

Nederland staat zevende op een internationale ranglijst van economieën met het grootste concurrentievermogen, terwijl in 2008 het doel was gesteld om de vijfde plaats te bereiken.

Ervaring
"Evaluaties geven nauwelijks inzicht in het effect van de investeringen in innovatie en dus heeft de overheid nauwelijks kunnen leren van de ervaring die sinds 2003 is opgedaan" aldus het rapport.

Minister Verhagen zegt in een reactie dat hij het rapport van de Rekenkamer ter harte neemt. Hij wil zo snel mogelijk laten zien wat zijn beleid concreet heeft opgeleverd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen