Meer Nieuws18 nov '12 22:01Aangepast op 25 nov '12 17:44

Rebellen Congo rammelen aan poort Goma

Auteur: Mijke Hurkx

Rebellen van de beweging M23 in de Democratische Republiek Congo hebben zondag VN-vredestroepen gewaarschuwd hen niet dwars te zitten. Als de blauwhelmen het regeringsleger blijven steunen, "zullen we reageren'', aldus de verklaring.

De VN eist dat het geweld wordt gestopt, anders volgen sancties.

Sinds 2008 zijn rebellen van de M23 nog niet eerder zo dicht bij Goma gekomen. De rebellen hebben de stad Kibumba in het oosten van Congo veroverd en zijn zondag opgerukt tot vlakbij de stad Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu.

M23 bestaat uit etnische Tutsi's die uit het regeringsleger zijn overgelopen.

Steun aan regering
De VN-vredesmacht Monusco in het Afrikaanse land zette gevechtshelikopters in om het regeringsleger te ondersteunen, maar kon de opmars van de opstandelingen niet voorkomen. De VN-macht bestookte de rebellen die zondagavond het vliegveld bij Goma dreigden te veroveren.

Ontheemden in het vluchtelingenkamp Kanyarucinya bij Goma zouden naar die stad zijn gevlucht.

Afrikaanse Wereldoorlog
Door de gevechten van de afgelopen maanden zijn in de streek al zo'n 450.000 mensen op de vlucht geslagen. De rijkdom aan grondstoffen in de regio en rivaliteit tussen diverse etnische groepen worden gezien als oorzaken van het geweld. Het conflict in Oost-Congo sleept al jaren voort. Officieel kwam de 'Afrikaanse Wereldoorlog' in 2003 ten einde, maar de praktijk is anders. Miljoenen mensen zijn al gestorven in dit bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog, de meesten door ziekten en ondervoeding.

M23 wordt naar verluidt geleid door Bosco Ntaganda (39), bijgenaamd de Terminator, een gedeserteerde generaal van het Congolese regeringsleger die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen