Meer Nieuws25 nov '12 17:46Aangepast op 25 nov '12 18:54

Congo praat niet tot rebellen Goma verlaten

Auteur: Mijke Hurkx

Congo is toch gestart te onderhandelen met de rebellengroep M23. "M23 moet eerst de stad Goma verlaten", zei de Congolese president Joseph Kabila eerder.

Zaterdag werd een gesprek tussen Congo en de rebellen aangekondigd, maar zondag liet de Congolese regering weten dat er niet onderhandeld zou worden, voordat de rebellen zich hebben teruggetrokken uit de stad Goma.

Volgens AP is zondag toch gesproken onder leiding van de Ugandese minister van Defensie. De rebellen hebben de stad Goma nog niet verlaten, maar ze zeggen het wel te overwegen.

Kort gesprek
Leiders van 11 Afrikaanse landen riepen zaterdag tijdens een ingelaste topconferentie in het Ugandese Kampala strijders van de groep M23 op te stoppen met hun oorlog en de stad Goma te verlaten.

De leiders stelden de beweging zaterdag een ultimatum. Zij moet zich binnen 48 uur uit Goma terugtrekken, anders wordt een internationale troepenmacht samengesteld die zal ingrijpen.

M23 in Goma
M23 nam dinsdag de provinciehoofdstad Goma in, de grootste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo. M23, dat vooral uit Tutsi's bestaat, voert een bloedige strijd in het noordoosten van Congo en terroriseert de regio.  Tienduizenden mensen zijn de laatste maanden op de vlucht geslagen voor het geweld. M23 kondigde woensdag aan "heel Congo te gaan bevrijden''.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen