Meer Nieuws19 dec '12 05:58

Republikeinen reflecteren op schietpartij

Auteur: Anne-Greet Haars

Sommige Republikeinse politici in de Verenigde Staten zijn mogelijk toch bereid te praten over het aan banden leggen van vuurwapenbezit.

Dat bleek dinsdag, nadat Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden achter gesloten deuren hadden gesproken over de schietpartij in en bij de Sandy Hook Elementary School in Newtown.

De Republikeinse afgevaardigde Steve LaTourette concludeerde na de vergadering dat de meeste van zijn partijgenoten nu klaar zijn om nog eens te kijken naar wat het grondwettelijke recht op wapenbezit betekent in de 21e eeuw. De politicus erkende wel dat een aantal van zijn collega's vermoedelijk nooit klaar zullen zijn voor een gesprek over wapenregulatie.

Sceptisch
Partijgenoten van LaTourette toonden zich sceptisch over de mogelijkheden die de overheid heeft om in te grijpen. Senator Lindsey Graham merkte op dat een verbod op automatische wapens waarschijnlijk niets oplost, omdat er al miljoenen wapens circuleren.

Gisteravond liet president Obama weten dat hij wil dat het bezit van semiautomatische wapens aan banden wordt gelegd.

NRA
Ook andere traditionele tegenstanders van strengere wapenwetgeving lieten zich horen na de bloedige schietpartij. Zo liet de machtige wapenlobbyorganisatie NRA weten "bereid te zijn om betekenisvolle bijdragen te bieden'' om toekomstige slachtpartijen te voorkomen. Daarnaast bleken ook sommige Democratische tegenstanders van strengere wapenwetten zich te bezinnen op hun positie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen