Meer Nieuws26 nov '12 11:30

Niet jokken: lekker gokken

Auteur: Melvin Captein

Medewerkers van speelhallen moeten vanaf volgend jaar verplicht een cursus volgen om gokverslaving te herkennen. Door klanten aan te spreken op hun gedrag hoopt men probleemgevallen te beperken.

Sinds 2000 zijn bedrijfsleiders van amusementscentra al verplicht om cursussen te volgen, maar VAN - de brancheorganisatie voor zaken met speelautomaten - wil nu ook dat meer overig personeel getraind wordt om in een vroegtijdig stadium probleemgedrag te herkennen. In samenwerking met de GGZ is een plan opgesteld dat staatssecretaris Teeven van justitie vandaag in ontvangst heeft genomen.

Hoe herken je een gokverslaafde?
Eugène van 't Hooft, voorzitter van VAN, zegt dat het nog niet zo makkelijk is een gokverslaving bij mensen te herkennen. "Maar in samenwerking met de GGZ hebben wij nu wel een curicculum ontwikkeld dat medewerkers niet alleen helpt verslavingsverschijnselen te herkennen, maar hen ook aanspoort klanten aan te spreken op hun gedrag."

Vrijwillig
Wanneer een speler wordt aangesproken op zijn gedrag, bijvoorbeeld omdat hij zich zenuwachtig gedraagt, kan hij zich vrijwillig op een lijst laten zetten, waardoor hij een half jaar geweerd wordt. Van 't Hooft gaat er van uit dat klanten hun probleem niet snel zullen ontkennen. "In de praktijk blijkt dat als gokverslaafden worden aangesproken, zij hun situatie al snel erkennen", aldus Van 't Hooft. "Zij zien het zelf ook in als het problematisch dreigt  te worden."

Preventie
Dat er wel eens gokkers weg kunnen blijven door het aangescherpte beleid neemt de branchevereniging voor lief. Van 't Hooft: "Gokverslaving nemen wij zeer serieus. Wij pakken onze verantwoordelijkheid en willen echt een verdiepingsslag maken in het huidige preventiebeleid."

Gerelateerde artikelen