Meer Nieuws17 nov '12 12:43

Groot onderzoek naar slachtoffers Robert M.

Auteur: Harmen Simon Teunis

GGD Amsterdam gaat de gevolgen onderzoeken van het seksueel misbruik van veel jonge kinderen door Robert M.

Wilco Tuinebreijer, hoofdbehandelaar van de GGD wil nog niets zeggen over de aard en het tijdstip van het onderzoek naar het misbruik op Amsterdamse kinderdagverblijven. Wel geeft hij aan dat de GGD de tijd neemt uit zorgvuldigheid en dat er ook buitenlandse experts worden ingeschakeld.

Volgens verslaggever Harmen van der Veen betekent een dergelijk onderzoek vooral dat de stad Amsterdam de zaak heel serieus neemt.

“De burgemeester heeft op de allereerste avond dat hij het nieuws bracht dat een grote hoeveelheid kinderen waren misbruikt, aangegeven dat de stad om de ouders heen zou gaan staan. Nu duidelijk is wie de slachtoffers zijn en het proces lang aan de gang is, geven ze hiermee aan dat ze het in de gaten blijven houden en dat ze die steun willen blijven geven.”

Praten
Daarnaast is het van belang dat er tussen de slachtoffers kinderen zitten die tijdens de misbruik heel jong waren, maar nu kunnen praten. “Het schijnt, dat heb ik van de advocaat van de ouders gehoord, dat sommige van die kinderen ook het seksueel misbruik zich herinneren en dat beginnen te verwoorden”, zegt Van der Veen. “Voor de ouders is ook weer een nieuwe onzekere fase aangebroken wat ook weer nieuwe aandacht verdient.”

Volgens Van der Veen is de behoefte naar zo’n onderzoek bij de ouders heel erg groot. “Het juridische proces is aan de gang. Veel ouders kijken al lang niet meer die kant op maar vooral naar hoe het met hun kind gaat. De grootste onzekerheid is wat het met de kinderen doet. Daar is veel aandacht en begeleiding voor nodig. Het is voor hen geruststellend dat de GGD in Amsterdam die heel serieus oppakt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen