Nederlanders moeten Mali verlaten
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ongeveer 60 Nederlanders in het land. Zij zijn vrijdagavond geadviseerd het land te verlaten "nu daartoe nog de commerciële mogelijkheden bestaan".
In het land is op 22 maart een staatsgreep gepleegd. Sindsdien is de onrust verder toegenomen. Toearegstrijders riepen vrijdag in het noordoosten van Mali de onafhankelijkheid uit na de verovering van het gebied.
Buitenlandse Zaken noemt de situatie in het land onberekenbaar. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten Ecowas heeft sancties opgelegd aan het land. Deze sancties zullen hoogstwaarschijnlijk binnen een aantal weken leiden tot tekorten aan onder meer brandstof.
"In combinatie met stijgende voedselprijzen is toename van sociale onrust en een verslechtering van de veiligheidssituatie niet uit te sluiten", aldus het ministerie.
Eind vorig jaar is in Mali een Nederlander ontvoerd. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.
Militairen Mali willen macht overdragen
Vrijdagavond werd ook bekend dat de militaire leiders van Mali hebben beloofd dat ze de macht binnenkort overdragen zodat een nieuwe burgerregering kan worden gevormd.
Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Burkina Faso, Djibril Bassole, verteld. Hij is in Mali om namens de Ecowas te overleggen.