Meer Nieuws9 feb '12 14:33

Kunst Liz Taylor kost 141 miljoen

Auteur: Fleur de Bruijn

De geveilde kunstwerken van de vorig jaar overleden Brits-Amerikaanse actrice Liz Taylor leverden in totaal ruim 183 miljoen dollar op.

Dat heeft veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.

Nederlandse topstukken
In de boedel zaten in totaal 1.817 schilderijen, juwelen, kledingstukken en andere voorwerpen, waaronder enkele Nederlandse kunstwerken. Een anonieme koper bood dinsdag 16 miljoen euro voor een schilderij van Vincent van Gogh.

Vorige maand werd 1,6 miljoen euro neergeteld voor een doek van Frans Hals.

157 miljoen in vier dagen
De veilingen begonnen in december bij de vestiging van Christie's in New York. Toen werden in vier dagen tijd de juwelen, kledingstukken en memorabilia van Taylor aangeboden. De stukken gingen voor bijna 157 miljoen dollar van de hand.

In januari veilde Christie's New York de oude meesters uit de boedel van Taylor. De superster had daarnaast veel impressionistische en moderne werken. Die werden deze week in Londen aangeboden.

Bijna 80
De actrice overleed in maart 2011 op 79-jarige leeftijd . Taylor kampte al geruime tijd met hartproblemen.

Taylor maakte als 10-jarige haar filmdebuut en groeide uit tot een van de meest spraakmakende filmsterren van de twintigste eeuw. Zij speelde in meer dan vijftig films en won Oscars voor haar rollen in Butterfield 8 (1961) en Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1967).

Gerelateerde artikelen