Meer Nieuws11 dec '12 16:45Aangepast op 11 dec '12 17:02

Het Finse onderwijs is veel beter dan het onze

Auteur: Mijke Hurkx

In Europa staan de Finnen op één. In veel Aziatische landen zijn leerlingen veel beter in rekenen en taal. Nederland wordt qua onderwijskwaliteit flink ingehaald door het buitenland. Wat gaat mis?

Echte uitblinkers, daar zijn er in Nederland niet zoveel van, blijkt uit internationaal onderzoek.

"Behalve in rekenen zijn de Finse kinderen in alle andere vakgebieden beter dan Nederland", zegt onderzoekster Martina Meelissen van de Universiteit Twente. Waarom doen basisscholieren in Finland het veel beter dan onze kinderen? Daar heeft Meelissen geen sluitend antwoord op.

"Het enige grote verschil dat ik weet is dat de leraren in Finland academisch zijn geschoold. Het beroep heeft daar ook heel veel aanzien. Je moet echt een strenge selectie door om het beroep van leraar te mogen uitoefenen. Ik denk niet dat je zo kan zeggen dat het net niveau van het onderwijs hierdoor verbetert. Wat ik wel in Nederland zie, is dat er weinig programma's zijn om excellerende leerlingen meer uitdaging te bieden en op een hoger niveau te tillen", zegt Meelissen op BNR.

Langer spelen
Later naar school gaan helpt ook, zegt Harriete van der Woude - Rantalaiho tegen Petra Grijzen. Ze woont sinds 1970 in Finland en werkt aan de Sibelius Academie, een muziekopleiding. Haar twee kinderen en ook kleinkinderen hebben Fins onderwijs genoten. "De kinderen gaan pas veel later naar school in Finland, de eerste klas begint als ze 7 jaar zijn, de pre-school als ze 6 zijn. Die is ook niet verplicht, toch gaan veel kinderen erheen."

"Finse kinderen willen graag leren. Ze mogen lang genoeg kind zijn, kunnen lang genoeg spelen en krijgen dan behoefte om naar school te gaan. De klassen zijn ook minder groot. 28 leerlingen is het maximum. Er is in Finland meer geld beschikbaar voor onderwijs", vult Van der Woude - Rantalaiho aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen