Meer Nieuws24 mei '12 12:05Aangepast op 24 mei '12 13:20

Neil Armstrong: Eerste maanlanding had 50 procent kans van slagen

Auteur: Arjan Meesterburrie

Neil Armstrong gaf de eerste maanlanding van tevoren 50 procent kans van slagen. Dat zegt de mediaschuwe Armstrong in zijn eerste interview in bijna 30 jaar tijd.

De eerste man op de maan gaf dat interview opvallend genoeg aan een website van Australische accountants. Klik hier om het gesprek te bekijken.

Knoop pas maand van tevoren doorgehakt
De nu 82-jarige Neil Armstrong vertelt in het interview van een uur dat hij en zijn collega-astronauten pas een maand voor de lancering van de Apollo 11 beslisten dat ze genoeg vertrouwen hadden om een poging te wagen. "Ik dacht dat we 90 procent kans hadden om veilig terug te komen op aarde, maar slechts een kans van 50-50 dat we gelijk bij de eerste poging een geslaagde landing zouden maken".

Mediaschuw
Armstrong is een verlegen man en geeft zelden interviews. Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse man ooit in de ruimte, zegt tegen BNR dat Armstrong niks moet hebben van journalisten: "Het is een hele bescheiden man. Hij houdt zich eigenlijk alleen maar bezig met zijn ingenieurschap en weet zich eigenlijk niet zo goed raad met de rest. Dus ik kan me voorstellen dat 'ie over het algemeen nee zegt tegen wat agressieve journalisten die in Amerika zijn". 

Maanlanding in scene gezet?
Er doen allerlei samenzweringstheorieën de ronde over de maanlanding. Zo zou 'ie in scene zijn gezet in een tv-studio. Maar Armstrong lacht al die theorieën weg. Op de vraag of de landing wel echt was, antwoordt hij:

"Het is onmogelijk dat 800.000 NASA-medewerkers dat geheim zouden kunnen houden. Mensen houden van samenzweringstheorieën, omdat ze erg aantrekkelijk zijn. Maar ik heb me daar nooit druk om gemaakt, omdat ik weer dat er ooit iemand terug gaat vliegen om de camera op te halen die ik daar heb laten liggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen