Meer Nieuws3 jan '13 14:52

Argentijnse president wil Falklands terug, Cameron weigert

Auteur: Anne-Greet Haars

Het wordt tijd dat Groot-Brittannië de Falkland-eilanden teruggeeft aan Argentinië. Dat schrijft de Argentijnse president Kirchner vandaag in een open brief aan de Britse premier Cameron.

In de brief - verstuurd aan meerdere Britse kranten - roept ze op om snel met de onderhandelingen te beginnen. En dat die oproep juist nú komt, is geen toeval, zegt BNR's correspondent in Londen, Lia van Bekhoven. "Het is vandaag 180 jaar geleden dat de Britten beslag legden op de Malvinas, voor de Britten Falkland-eilanden."

Vanmiddag werd bekend dat Cameron geen gehoor geeft aan de oproep. De Britse premier zal er alles aan doen om de eilandbewoners te beschermen.

"De Britten joegen de Argentijnse bewoners weg, zegt Kirchner. Stuurden de Britse burgers erheen en doopden de Malvinas om tot Falkland-eilanden en dat is volgens de Argentijnse president puur 19e eeuws kolonialisme", legt Van Bekhoven uit.

Kirchner verwijst in de brief naar een VN-resolutie uit 1960 waarin de lidstaten worden opgeroepen een einde te maken aan "het kolonialisme in al zijn vormen en uitingen''.

Britse bevolking
Van Bekhoven denkt dat de Falklands de Britse bevolking weinig tot niks kan schelen. "De eilanden zijn zo ver weg en er gebeurt zo weinig daar. We hebben het over een paar rotsen, veel schapen, sterke wind en een paar duizend bewoners. Die eilanden zeggen de Britten heel weinig. Maar wat de Britse regering betreft is het een kwestie van principe, van zelfbeschikkingsrecht. En daarom zegt Londen wat ze altijd zegt: zolang die Falkland-bewoners bij Groot-Brittannië willen horen dan horen ze bij Groot-Brittannië. En daar is niet over te onderhandelen en zeker niet sinds daar een paar jaar geleden in de buurt gas en olie is gevonden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen