Meer Nieuws17 feb '12 05:50Aangepast op 17 feb '12 06:27

Wolfsen blijft burgemeester

Auteur: Anne-Greet Haars

Na urenlang overleg in de nacht van donderdag op vrijdag heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen burgemeester Aleid Wolfsen weggestemd.

In september vorig jaar overleefde burgemeester Wolfsen al een motie van afkeuring rond het weggepeste homostel in Leidsche Rijn. Dit was de druppel voor de oppositie.

Ontevreden
SP, VVD en Leefbaar Utrecht vroegen Wolfsen vrijdagmorgen vroeg per direct zijn functie neer te leggen. De partijen zijn ontevreden over de antwoorden van de burgemeester over de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie van Nicolich. Het college had zelf ook niet alle feiten op een rijtje, volgens Wolfsen onder meer door een gebrek aan goede afspraken met de politie.

Volgens de partijen was de burgemeester al sinds september 2010 op de hoogte van de Nicolich-zaak, en heeft hij als voorzitter nagelaten zijn gemeenteraad adequaat te informeren. "We zijn er klaar mee", stelde fractievoorzitter Tim Schipper van de SP.

Tekort geschoten
Eerder op de avond erkende wethouder Gilbert Isabella al dat de gemeente tekort is geschoten in de zaak van de huisvesting van het probleemgezin Nicolich. Het was achteraf gezien "niet de slimste zet'' dat de gemeente de taak van de woningcorporatie heeft overgenomen.

Met die erkenning was de coalitie tevreden. Op een stem na stemde de gemeenteraad wel voor een motie van ongenoegen, ingediend door coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA samen met het CDA. Daarin werd afkeuring gegeven aan de 'eenzijdige en onvoldoende' informatievoorziening en het gebrek aan regie en coördinatie.

Verbeteringen
In die motie vragen de partijen het college met klem werk te maken van een open bestuurscultuur, de regie en coördinatie rond woonoverlast sterk te verbeteren en voor de zomer nog een evaluatie te doen over dit dossier.

Familie Nicolich
De familie Nicolich mocht in 2010 onder strenge voorwaarden een villa in De Meern betrekken. Het was hun laatste kans; er mochten onder andere geen incidenten meer met de politie zijn. Omdat dat toch gebeurde, heeft de gemeente ondertussen de huur opgezegd. De familie, met vier kleine kinderen, heeft nog geen andere huisvesting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen