Meer Nieuws26 jun '12 12:12

Actie langs A2 tegen forensentax

Auteur: Arjan Meesterburrie

Niks flyeren bij fabriekspoorten of fluitjes blazen op het Malieveld. Vakbond De Unie bezoekt benzinestations langs de A2 om actie te voeren tegen het Kunduz-akkoord.

Met de acties wil De Unie uitleggen hoe het Kunduz-akkoord juist 'Werkend Nederland' in de portemonnee pakt. "Wij komen in het geweer tegen de forensentax zoals die wordt voorgesteld door de Kunduz-coalitie en we zijn ook sterk tegen de hervormingen in het ontslagrecht", zegt Unie-voorzitter Reinier Castelein tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen.

Assurantiebelasting omhoog
De Unie wil "gezonde overheidsfinanciën én evenwichtige maatregelen die door heel Nederland gedragen worden en niet door een select gezelschap", zegt Castelein. Zo is vooral de forensentax een doorn in het oog van de Unie en daar heeft de bond dan ook een alternatief voor dat ook 1,3 miljard op moet leveren: "Dat zou kunnen door de assurantie-belasting te verhogen. Die is een paar jaar geleden van 7,5 procent naar 9 procent gegaan. Als je dat nou gelijk zou trekken aan de BTW, dan zou iedereen over een af te sluiten verzekering een bepaald stukje belasting betalen en dan betaalt heel Nederland mee."

Castelein vindt het verhogen van de assurantie-belasting veel eerlijker dan het invoeren van een forensentax: "Verzekeren is een keuze, je kiest zelf of je daaraan meebetaalt. En werken is géén keuze. Om nou belasting te betalen over de kilometers die je aflegt naar je werk is onacceptabel voor ons."

Pompen of verzuipen
De Unie gaat actie voeren tot aan de verkiezingen. Op partijcongressen, op NS-stations en zoals vandaag dus op tankstations als Kunduz karavaan. Die trekt vandaag van Amsterdam naar Maastricht. Klik hier om meer te lezen over de acties van De Unie onder het motto 'Werkend Nederland: Pompen of verzuipen'.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen