Marine zoekt gezonken vlaggenschip bij Vlissingen
De marine zoekt naar haar eigen geschiedenis in Zeeland. Vlak voor de kust van Vlissingen moet namelijk nog steeds het gezonken vlaggenschip ‘Walcheren’ liggen.
Het schip verging in 1689 en daarbij kwamen 24 mensen om het leven. Het schip deed in de 17e eeuw aan vele grote zeeslagen mee, maar ging op knullige wijze ten onder. Vele eeuwen later wordt de zoektocht nieuw leven ingeblazen. Want Defensie probeert met de nieuwste technieken restanten van het schip te vinden.
Zoektocht
Zij zoeken met de REMUS. “Dat is de sonar, ingebouwd in een soort minitorpedo, die we kunnen programmeren om net boven de bodem een heel groot gebied af te laten zoeken”, legt Will Meurer van Defensie uit.
Normaal gesproken wordt deze minitorpedo ingezet om zeemijnen op te sporen of om verdronken mensen te vinden. Maar nu zoekt deze naar restantanten van De Walcheren, zegt Meurer. “Absoluut een verschil natuurlijk. Dit is eigenlijk veel leuker.”
Onomstotelijk bewijs
Vlaggenschip De Walcheren is de passie van Fred Groen, van de Stichting tot behoud van Onderwaterschatten in Zeeland. Hij duikt al 42 jaar naar het admiraalsschip. Wat er nu boven wordt gehaald is nog klein spul. Het wachten is op onomstotelijk bewijs. “Het mooiste zou zijn – en een prachtig slot van deze zoektocht - dat er inderdaad een kanon aangetroffen wordt”, zegt Groen tegen BNR’s Jeroen Stans.
Ten onder
Het vlaggenschip was betrokken bij vele zeeslagen. Maar hij ging vlak voor de haven van Vlissingen ten onder, alles behalve heroïsch. “Hij wou dicht langs de boulevard langs voor een beetje bravoure. Zijn bijnaam was niet voor niks Keesje de Duivel. Duizenden mensen op de kant zagen het schip rammen op het Westerhoofd. Dat is natuurlijk te bizar voor woorden”, legt Groen uit.
Optimistisch
Na anderhalve dag zoeken heeft de sonar van Defensie nog geen onomstotelijk bewijs van de ‘Walcheren’ gevonden. Wat niet betekent dat alles is weggespoeld of vergaan, want de sonar kan niet in bodem kijken. Maar Fred Groen blijkt optimistisch, ook na 42 jaar zoeken naar het oorlogsschip.