Meer Nieuws19 nov '12 17:48

100e dode in Gazastrook

Auteur: Mijke Hurkx

Israël moet met de beschietingen van de Gazastrook stoppen en de blokkade van het autonome Palestijnse gebied opheffen, voordat Hamas instemt met een bestand.

Dit heeft een woordvoerder van de radicale Palestijnse beweging maandag gezegd tijdens een persconferentie in Caïro. Israël op zijn beurt ontkent dat het gevraagd heeft om een staakt-het-vuren.

Wapenstilstand nog niet in zicht
Het dodental in de Gazastrook als gevolg van de Israëlische beschietingen is maandag opgelopen tot 100. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid van het autonome Palestijnse gebied laten weten.

Onder de Palestijnse doden zijn 10 vrouwen en 24 kinderen. Er vielen 850 gewonden, onder wie 140 vrouwen en 260 kinderen. Israël heeft sinds het begin van de vijandelijkheden woensdag 3 doden en meer dan 60 gewonden te betreuren.

Mediagebouw
De gevechten gaan door. Israël heeft maandag voor de tweede dag op rij een gebouw in Gaza bestookt waarin veel internationale media-organisaties zijn gehuisvest. Ook Nederlandse media, waaronder de NOS en RTL Nieuws, maken gebruik van faciliteiten in de mediatoren. In het gebouw zitten ook kantoren van onder meer de Saudische nieuwszender Al-Arabiya en het Britse Sky News.

Bij de aanval zijn twee mensen omgekomen, onder wie een militante strijder van de Islamitische Jihad. Die was volgens de radicale beweging bezig met een "mediaoorlog'' tegen de Joodse staat. Volgens artsen raakten ook zes mensen gewond. Volgens het Israëlische leger hielden leiders van de gewapende tak van de Islamitische Jihad zich op in het gebouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen