Meer Nieuws18 mei '12 16:27

Skimmen moet harder worden aangepakt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer moet fraude in het elektronisch betalingsverkeer harder worden aangepakt.

Het MOB schrijft vrijdag aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat er meer mankracht nodig is om bijvoorbeeld het skimmen van betaalpassen en misbruik bij internetbankieren beter te kunnen bestrijden. Deze praktijken zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. In het MOB werken organisaties van winkeliers, banken en consumenten samen.

Magneetstrip uitschakelen
Een aantal banken heeft aangekondigd de magneetstrip op betaalpasjes buiten Europa standaard te gaan uitschakelen. Daardoor kunnen criminelen niet meer door te skimmen de rekening plunderen. Als de consument dat wil, kan de pas toch worden geactiveerd voor gebruik buiten Europa. Het MOB juicht deze ontwikkeling toe en roept de banken op haar breder in te voeren.

Bij skimmen wordt de magneetstrip van het pasje gekopieerd om de pincode te bemachtigen. De fraudeurs maken dan een kopie van het pasje, waarmee ze geld van rekeningen kunnen halen.

Noodprocedure
Het MOB is ook blij met plannen van banken en detailhandel om te komen tot een noodprocedure waardoor er bij storingen toch gepind kan worden. Nederlanders pinnen steeds vaker. Het wordt dus steeds belangrijker om problemen door storingen te vermijden, zegt het MOB.

Gerelateerde artikelen