Meer Nieuws26 jul '12 11:12

Breivik communiceert met rechts-extremisten

Auteur: Anne-Greet Haars

Anders Behring Breivik schrijft vanuit de gevangenis met gelijkgestemden. Hij beantwoordt veel brieven, omdat hij vanuit het gevang een rechtsradicaal netwerk wil opbouwen.

Dat schrijft de Noorse krant VG donderdag op basis van gesprekken met Breiviks advocaat Vibeke Hein Baera en gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid.

Censuur
De directeur heeft overlegd met de minister van Justitie of de correspondentie moet worden gecensureerd. Meer wilde hij er niet over zeggen. Een advocate van enkele overlevenden van de aanslagen noemt de brieven van Breivik "extreem aanstootgevend''.

Breivik wilde Noorwegen met de aanslagen naar eigen zeggen beschermen tegen de islam. Hij zit nu vast in afwachting van het vonnis dat de rechters op 24 augustus over hem vellen.

Utøya
Breivik richtte in juli vorig jaar een bloedbad aan in een jongerenkamp ten noordwesten van Oslo, nadat hij een bomaanslag had gepleegd. Door zijn terreurdaden kwamen in totaal 77 mensen om: 8 bij de bomaanslag in Oslo en 69 bij de schietpartij op het eiland Utøya.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen