Meer Nieuws15 jun '12 13:07Aangepast op 15 jun '12 13:43

Rotterdam haalt eigen doelen niet

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het gemeentebestuur van Rotterdam haalt voorlopig maar 3 van de 23 doelstellingen die het zichzelf heeft opgelegd. Dat concludeert de Rotterdamse Rekenkamer in een kritisch rapport.

Het college van PvdA, D66, VVD en CDA formuleerde bij zijn aantreden twee jaar geleden 23 doelstellingen om de leefbaarheid en economie van Rotterdam te verbeteren. Maar halverwege de college-periode zijn nog maar 3 van die doelen gehaald, concludeert de Rekenkamer Rotterdam. Klik hier om het hele rapport te lezen.

Schooluitval en wegtrekkende rijken
De belangrijkste doelen die niet gehaald worden hebben te maken met schooluitval, het wegtrekken van hoogopgeleide rijken en het verbeteren van de gezondheidssituatie van Rotterdammers, zegt directeur Paul Hostra van de Rekenkamer op BNR. Hij heeft er weinig vertrouwen in dat het gemeentebestuur alsnog de targets gaat halen: "Formeel heeft het college natuurlijk nog 2 jaar de tijd om het te halen, maar ja over een jaar begint de antenne toch al een beetje gericht te zijn op de verkiezingen."

Dramatisch slecht
Leefbaar Rotterdam stond ooit aan de basis van het formuleringen van doelstellingen. Fractieleider Ronald Scheider zit nu in de oppositie en is met dit rapport in de hand uitermate kritisch op het Rotterdamse college: "Dit tussenrapport is natuurlijk dramatisch slecht. We gaan echt ons uiterste best doen om het college te bewegen ervoor te zorgen dat uiteindelijk die targets wel gehaald worden", zegt Schneider op BNR.

Geen uitleg gemeente
Volgens de Rekenkamer ontbreekt ook een heldere uitleg van de gemeente waarom de doelen niet gehaald worden: "De toelichting op het niet halen is eigenlijk onder de maat", zegt Hostra. En daardoor wordt volgens hem het hele systeem van meetbare doelstellingen ondergraven: "Je kunt je af laten rekenen op prestaties en maatschappelijke effecten. Maar als je het dan echt niet haalt, leg dan in elk geval uit waarom het niet gehaald wordt. Want als je dat niet doet, dan loopt dat systeem een beetje weg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen