Meer Nieuws2 sep '12 16:33

'Eurocrisis binnen een, twee jaar opgelost'

Auteur: Fleur de Bruijn

De eurocrisis kan in één tot twee jaar worden opgelost als de landen hun begrotingsbeloften houden. Dat zegt Klaus Regling, de topman van het Europese noodfonds EFSF.

Uit een interview met Regling dat maandag in Der Spiegel verschijnt citeert de Belgische krant De Tijd zondag. Volgens De Tijd zegt de EFSF-topman onder andere dat de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit zijn taak heeft vervuld. "Als wij er niet waren geweest, maakten Portugal en Ierland geen deel meer uit van de eurozone."

Van EFSF naar ESM
Het EFSF is in juni 2010 opgericht door de Europese Unie om de schuldencrisis te bestrijden. Het doel van het noodfonds is om financiële steun te verschaffen aan lidstaten van de EU. Het EFSF wordt binnenkort vervangen door het permanent noodfonds ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme).

Zonder Duitsland niet zinvol
De start van het ESM, die was gepland op 1 juli, heeft vertraging opgelopen omdat Duitsland zijn deelname nog niet heeft geratificeerd. Het Duits grondwettelijk hof zal pas op 12 september een oordeel vellen over het ESM. Regling geeft toe dat een ESM zonder de participatie van Duitsland niet veel zin heeft.

Gerelateerde artikelen