Meer Nieuws19 apr '12 07:59

Fitch: opnieuw gele kaart voor Nederland

Auteur: Karin Backx

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Nederland. Als bezuinigingen uitblijven of politieke verdeeldheid in de weg staat van een gezond economisch beleid dan komt de triple-A kredietstatus in gevaar.

Fitch-beoordelaar Chris Pryce waarschuwt in de Briste krant The Daily Telegraph hiervoor. Dat gebeurt volgens Pryce waarschijnlijk door een verlaging van de vooruitblik voor de kredietwaardigheid van stabiel naar negatief.

Met een lagere vooruitblik heeft een land een bepaalde periode om maatregelen te nemen om de financiën te verbeteren, voordat de kredietwaardigheid wordt verlaagd.

Niet nieuw
 zegt op BNR dat dit "absoluut niet nieuw" is. "Alles waar Fitch het over heeft, was maanden geleden ook het geval. Dus echt een verrassing mag dit absoluut niet zijn."

"Ik denk dat het wel weer een bewijs is dat we echt niet naïef moeten zijn en niet moeten denken dat de overheidsfinanciën bij ons nou er heel goed voor staan," stlet Mujagic.

Op het randje
Fitch heeft nu nog de hoogste AAA-kredietwaardering voor Nederland.

"Nederland staat op het randje van een negatieve waarderingsactie. We houden in juni een bijeenkomst voor een kredietbeoordeling. Als ze de schulden laten stijgen, lopen ze risico. Een behoedzame houding zou verstandig zijn'', aldus Pryce.

De analist stelt verder dat Nederland een lange geschiedenis kent van geloofwaardige regeringen en daardoor wat meer bewegingsruimte heeft. "Het land wordt al lang geleid door verstandige partijen en hierdoor zijn wij wat genereuzer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen