Meer Nieuws2 jun '12 19:26

'Hollandse' Nieuwe aangekomen in Nederland

Auteur: Fleur de Bruijn

De eerste lading Hollandse nieuwe is zondagmiddag in Scheveningen aangekomen. De twee schepen met haring waren een week geleden vertrokken uit Denemarken, waar de ‘Hollandse’ nieuwe wordt gevangen.

"Alles is goed gegaan onderweg, we zijn de vis nu aan het uitladen’’, aldus een woordvoerder.

De schepen Wiron 5 en 6 zijn de laatste overblijfselen van de traditionele Nederlandse maatjesvisserij. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt het centrum van de Hollandse Nieuwe tegenwoordig in Scandinavië.

"Heerlijk! Lekker vet en smeuïg" zo beoordeelt Werner Larsson de Hollandse nieuwe van dit seizoen. De Deense haring-industrieel spreekt vloeiend Nederlands en zijn visverwerkingsbedrijf in het Deense vissersplaatsje Skagen beschikt over alle apparatuur die nodig is voor de verwerking van de Hollandse Nieuwe. Die mag alleen zo heten als de haring goed vet is en op de juiste manier is leeggebloed en gezouten.

Maatjesseizoen
Tijdens het maatjesseizoen, zo’n zes weken per jaar, stroomt Skagen vol met Nederlandse vishandelaren. Zij komen niet alleen om haring te kopen, maar zien er ook op toe dat de vette visjes op de traditioneel Nederlandse manier worden verwerkt. Voor de beste smaak moet dit gebeuren nog voor de vis wordt ingevroren.

Vroeger verwerkten Nederlandse vissers de haring veelal direct na de vangst aan boord van de vissersschepen. Maar de methode is tegenwoordig niet meer efficiënt genoeg. De vissers op Wiron 5 en 6 zijn wereldwijd de enige die de verwerking nog aan boord doen.

Haringstand
Luc Ouwehand, een oude rot in de Skagense haringhandel, kan zich deze oude tijden nog goed herinneren. Zijn oom Arie Ouwehand kocht als eerste Nederlander haring uit Skagen. Hij week begin jaren '70 uit naar Denemarken, net voor de Nederlandse haringstand een dieptepunt bereikte.

Een groot aantal vishandelaren volgde zijn voorbeeld toen de haringvisserij op de Noordzee tussen 1977 en 1983 werd stilgelegd om de slechte haringstand weer op peil te brengen. "Veel Nederlandse rederijen zijn vanwege het visverbod gestopt met de haringvisserij'', legt Luc Ouwehand uit.

Maatjesseizoen
Tegenwoordig is alleen het Wiron-span nog over van deze schepen. Zij leveren ook de haring voor het eerste vaatje dat traditiegetrouw in Scheveningen wordt geveild als aftrap van het maatjesseizoen.

Voor die tijd mag de Hollandse Nieuwe niet worden verkocht. Nederlandse maatjes-liefhebbers moeten nog een paar dagen geduld hebben, de veiling vindt dit jaar plaats op woensdag 6 juni.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen