‘Deltawerken hadden ravage New York kunnen voorkomen’
New York had een voorbeeld moeten nemen aan New Orleans. Ook de Big Apple had er verstandig aan gedaan om Deltawerken aan te leggen, zoals in New Orleans gebeurde nadat de orkaan Katrina de stad in 2005 verwoestte. Dat zegt Piet Dircke, Global Director water management bij Arcadis.
Dircke, die met zijn bedrijf verantwoordelijk was voor het aanleggen van de Deltawerken in New Orleans, vindt dat de autoriteiten zich beter hadden kunnen voorbereiden op de superstorm Sandy.
Over de stormvloedkering in New Orleans zegt hij: “Dat systeem heeft z’n eerste vuurproef gehad met de orkaan Isaac. Dat is perfect gegaan. Iets dergelijks zou ook New York beter kunnen beschermen. Vandaar dat we in 2009 al een keer, uitgedaagd door New Yorkers, met het idee van een stormvloedkering in de Hudson zijn gekomen. Een heel iconisch bouwwerk op de plek waar Hudson 400 jaar geleden voor het eerst Manhattan moet hebben gezien.”
Stormvloedkering brug te ver
Dat idee kwam echter veel te vroeg voor de New Yorkers, zegt Dircke. “New York is een stad met tal van problemen en een complexe samenleving. Zoiets als een stormvloedkering vond men een brug te ver.”
Ten onrechte ging ‘New York’ ervan uit dat natuurgeweld als dat van Sandy goed te bestrijden is zónder deltawerken, zegt Dircke. “Men had het idee dat men met andersoortige maatregelen en andere bouwvoorschriften de zaak wel redelijk zouden kunnen redden. Dat blijkt nu gewoon niet het geval te zijn. Dus ik denk toch dat ze nu hard moeten gaan nadenken over een Deltaplan zoals New Orleans dat heeft en zoals we dat ook in Nederland kennen.”
Veilig met nieuw systeem
Hij gelooft dat er een verandering in het denken van sommige Amerikanen moet komen. “Met Isaac, toch een forse orkaan hebben ze kunnen zien hoe het in New Orleans wél kan. Die kon geen greep krijgen op de stad. De stad was ongeschonden en veilig met het nieuwe systeem.”
De Amerikanen moeten af van het idee dat je een groot land als de VS niet kan beschermen tegen natuurrampen, gaat hij verder. “Het idee dat je moet reageren als het moment zich voordoet werkt goed als het gaat om het beperken van het aantal slachtoffers. Dat zie je nu ook weer: er zijn misschien wel 50 miljoen mensen getroffen, maar het aantal dodelijke slachtoffers is heel beperkt. Máár: het helpt onvoldoende tegen het voorkomen van economische schade.”