Meer Nieuws31 okt '12 06:07Aangepast op 31 okt '12 07:51

Twee vliegvelden New York vandaag weer open

Auteur: Anne-Greet Haars

Twee van de drie gesloten luchthavens van New York, John F. Kennedy International Airport (JFK) en Newark, gaan woensdag weer open.

Vanaf 7 uur 's ochtends (plaatselijke tijd) zal er weer beperkt vliegverkeer van en naar de door superstorm Sandy zwaar getroffen stad mogelijk zijn.

JFK en Newark waren vanaf maandag gesloten omda de start- en landingsbanen onder water stonden. Ook op luchthaven LaGuardia werden alle vluchten geschrapt. Wanneer LaGuardia weer voor vliegverkeer toegankelijk is, is nog niet bekend.

De schade die storm Sandy heeft aangericht op de Amerikaanse Oostkust wordt langzaam zichtbaar.  Het dodental als gevolg van de storm is inmiddels  opgelopen tot zeker veertig. En zo'n  8 miljoen mensen zitten nog steeds zonder stroom.

BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk: "In New York begint het weer een heel klein beetje op gang te komen. Bussen zijn deels weer gaan rijden en taxi’s zijn ook weer de weg op. Voorheen mochten taxi’s nooit meer dan 1 persoon of 1 club mensen meenemen maar die strenge regel is nu opgeschort. De ondergrondse gaat daarentegen voorlopig nog niet rijden, want er zit nog heel veel water in de tunnels."

Beelden van het compleet ondergelopen metrostelsel:


Beurs
De Amerikaanse beurzen gaan vandaag wel weer open. Het is voor het eerst sinds de grote sneeuwstorm in 1888 dat Wall Street twee dagen op rij gesloten was vanwege weersomstandigheden. Van Wagtendonk: "Het is alleen nog wel even de vraag hoe alle beursjongens naar hun werk komen, want veel van hen wonen buiten de stad. De bruggen gaan wel weer open maar daar wordt nu een verkeerschaos verwacht."

Economische schade
De economische schade die superstorm Sandy in Amerika heeft aangericht loopt in de miljarden. Naar schatting van het adviesbureau IHS Global Insight loopt alleen al de materiële schade aan gebouwen en infrastructuur op tot 15,4 miljard euro. Ter vergelijking stelt IHS dat orkaan Irene, die in 2011 over Amerika raasde, de staat 15 miljard dollar aan infrastructuurschade kostte.

Ook de economische groei in het hele land heeft te lijden onder de storm. Doordat winkels dicht blijven en fabrieken hun productieprocessen staken, is de voorspelling dat de groei van het bruto binnenlands product met 0,6 procentpunt lager zal uitvallen dan gebruikelijk is.

Stroom
De burgemeester van New York, Michael Bloombreg, verwacht dat het nog dagen kan duren voordat de stroomvoorziening is hersteld. Van Wagtendonk: "750.000 mensen in de stad zitten zonder stroom en 8 miljoen huishoudens daar omheen. Op Long Island bijvoorbeeld, bekend om zijn wijken als Brooklyn en Queens zit 90 procent van de huishoudens zonder elektriciteit. Om te illustreren hoe groot het probleem is: er worden elektriciteitswerkers uit San Francisco ingevlogen om mee te helpen."

Marathon
Over de bekende marathon van New York die zondag plaats zou vinden waar zo'n 17.000 mensen aan meedoen heeft Van Wagtendonk nog niks gehoord. "Veel van de lopers komen uit het buitenland, dus het is vooral nog even de vraag of al die deelnemers wel ingevlogen kunnen worden."

New Jersey
De Amerikaanse president Barack Obama reist woensdag af naar New Jersey om het door de monsterstorm Sandy getroffen gebied te bezoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen