Meer Nieuws14 dec '11 01:21Aangepast op 14 dec '11 07:49

Eerste Kamer wijst verbod ritueel slachten af

Auteur: Thijs Baas

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond het verbod op onverdoofd slachten verworpen. Dat staatssecretaris Bleker onverwacht met een nieuw voorstel kwam, hielp de zaak van de Partij voor de Dieren ook niet.

Eerder kreeg het initiatiefvoorstel daartoe van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren nog de steun van een overtuigende meerderheid van de Tweede Kamer. Dinsdag stuitte het voorstel echter op veel kritiek in de Senaat.

Pijn en stress
Vooral de manier waarop Thieme een eind wil maken aan de slachtmethode ging er bij de Senatoren niet in. De Partij voor de Dieren meent dat de onverdoofde slachtmethode extra pijn en stress veroorzaakt bij de dieren.

Godsdienstvrijheid
Veel partijen betwijfelen of beperking van het dierenleed een beperking van de godsdienstvrijheid rechtvaardigt. Het verbod kreeg uiteindelijk alleen de steun van de Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en OSF. Nadat eerder al de VVD was afgehaakt besloot dinsdagnacht ook de PvdA het voorstel niet langer te steunen.

Verrassing
Staatssecretaris Henk Bleker kwam tijdens het debat met een verrassend voorstel: hij wil dat er een quotom komt voor ritueel slachten, in combinatie met extra toezicht om dierenleed te beperken.

Maar Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, denkt dat meer toezicht en meer regels het welzijn van dieren niet verbetert. Ze vindt het voorstel, en de timing daarvan, ongepast: "Ze weten eigenlijk niet wat ze met de situatie aanmoeten, het lijkt op paniekvoetbal. MAr ik ben er nog steeds van overtuigd dat er een verbod komt, alleen weet ik niet wanneer.

Luister naar het interview met Soeters via de knop onder de afbeelding.

Gerelateerde artikelen