Meer Nieuws26 nov '12 12:39

Militaire verkenners onderweg naar Turkije

Auteur: BNR Webredactie

De militaire verkenningsmissie die een mogelijke plaatsing van Nederlandse Patriot-eenheden in Turkije onderzoekt, is maandag vertrokken.

De kleine delegatie blijft naar verwachting ongeveer tien dagen weg. Het team van een man of tien bestaat uit allerlei specialisten van de krijgsmacht. Ze onderzoeken onder meer wat er moet gebeuren om de luchtverdedigingsraketten naar de Turks-Syrische grens te sturen.

Overleg
De militairen kijken naar verder naar zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Ook overleggen ze met militairen uit Duitsland, Turkije en de Verenigde Staten. Samen met Duitsland en de VS is Nederland het enige land van de NAVO dat beschikt over Patriots.

De uitkomst van de missie is voor minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie van cruciaal belang voor een besluit. Het kabinet lijkt positief naar het verzoek van Ankara te kijken en ook in de Kamer is weinig verzet tegen de missie. De Turkse regering diende vorige week bij de NAVO een verzoek in voor het Patriot-systeem om de inwoners te beschermen tegen beschietingen uit Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen