Meer Nieuws22 aug '12 13:39Aangepast op 22 aug '12 14:40

'Langstudeerders wachten op voordeligere wet'

Auteur: Mijke Hurkx

Volgens Marcel Wintels van Fontys Hogescholen is de kans groot dat langstudeerders de komende studieperiode niet studeren, in afwachting op voordeligere wetgeving na de verkiezingen.

Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van In Holland denkt dat zo’n 50.000 langstuderende studenten zullen gaan afhaken, vanwege de afstudeerboete. Daar is de bestuursvoorzitter van Fontys niet zo bang voor. "We merken dat langstudeerders denken: Ga ik me wel inschrijven? Of wacht ik tot na de verkiezingen, hopelijk kan ik dan doorstuderen zonder boete", zegt Marcel Wintels tegen Frits Huffnagel op BNR.

Bestuursvoorzitter Wintels kan zich wel vinden in het principe van de langstudeerboete, omdat hij vindt dat studenten meer geprikkeld moeten worden om hun studie niet te laten uitlopen. Maar: "De langstudeerboete is een ongelofelijk gedrocht. Het is niet goed dat de wetgeving ook geldt voor studenten die ver voor invoering aan hun studie zijn begonnen. Zij hebben dit niet zien aankomen."

Als Wintels het mocht bepalen, zou hij gaan voor een soort voucher; een leerrecht voor 5 of 6 jaar. "In die tijd krijg je onderwijs en daarna moet je het zelf betalen." Nu krijgt het hoger onderwijs de studenten die langer dan 4 jaar studeren niet meer betaald. "Onderwijsinstellingen krijgen dus al de prikkel om studenten niet te laten vertragen. Maar die prikkel mag ook best gegeven worden aan de studenten zelf."

Uitzonderingen
Voor de topsport zou er een uitzondering worden gemaakt op de langstudeerwet. Die kwam er niet. "Als Fontys hebben we nu een topsportregeling vanuit een eigen fonds. Dat kunnen hogescholen zelf doen, maar het zijn wel reparatiemaatregelen." Wintels refereert weer aan het idee voor de voucher. "Als mensen aan topsport zouden doen, kunnen ze hun studie  onderbreken, zolang ze maar in 5-6 jaar afstuderen."

Gerelateerde artikelen