Meer Nieuws16 apr '12 20:44

Samsom vindt kritiek op Bos onterecht

Auteur: Fleur de Bruijn

PvdA-leider Diederik Samsom doet mee in het meningencircuit over Wouter Bos: hij vindt de kritiek op zijn vroegere voorganger onterecht.

Bos kwam na de presentatie van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie vorige week onder vuur te liggen. Volgens Samsom werd Bos opeens de gebeten hond, toen in de nasleep van de presentatie van het rapport de ‘gebalanceerde conclusies' verloren gingen.

“Daarmee wordt niet alleen Bos maar ook het werk van de commissie tekortgedaan'', zei Samsom maandag op een partijbijeenkomst in Zwolle.

Ontzettend trots
Samsom zei maandag: “Ik ben ontzettend trots op wat minister Bos heeft gedaan in die crisis. Het rapport van de enquêtecommissie laat zien dat hij de moeilijkste besluiten in de kortst mogelijke tijd nam en zo het land behoedde voor grote chaos. Hij verdient ons respect en onze dank.’’

Maandag nam oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank het ook al op voor Bos. Eerder deed oud-minister van Financiën en de huidige topman van ABN Amro, Gerrit Zalm dat al.

Bonussen beperken
Samsom kondigde in Zwolle verder aan dat hij zo snel mogelijk de financiële sector verder wil aanpakken door bonussen te beperken, toezicht op banken te verbeteren en nuts- en zakenbanken te scheiden. De bankbelasting die het kabinet eerder voorstelde en die 300 miljoen euro moet opbrengen, wil de PvdA verdrievoudigen.

De PvdA zal dat dinsdag voorstellen in een Kamerdebat met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. De sociaaldemocraten stelden ook in hun verkiezingsprogramma al een bankbelasting voor die een miljard euro zou moeten opbrengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen