De overheid is overgeorganiseerd
De Nederlandse overheid is zo overgeorganiseerd dat we door de bomen het bos niet meer zien. En om dat te voorkomen wordt onderzocht of de 25 veiligheidsregio's goed functioneren.
Dat beloofde minister Opstelten in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over de brand bij Chemie-pack in Moerdijk.
Voorzitter Tjibbe Joustra concludeert in het rapport dat zowel de communicatie tussen hulpdiensten, als de informatievoorziening flink in de soep liep. Daarnaast moet bekeken worden of al die losse veiligheidsregio's wel goed werken. Als dat niet het geval is, moeten ze inkrimpen, zo vindt de Onderzoeksraad.
Inkrimpen niet nodig
Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale, vindt dat niet nodig. "Het zou mogelijk moeten zijn dat professionals binnen de bestaande regelgeving afspraken maken over hoe ze met elkaar omgaan", zegt hij.
"En het zou op den duur mogelijk moeten zijn dat ook organisaties die bij een ramp niets te zoeken hebben terughoudender zijn met zich ermee bemoeien. Dat zou wel weer een hoop instructie, oefenen en gedoe vergen. Maar nieuwe regels maken heeft geen nut."
Dat was volgens Ale ook al de conclusie na het ongeluk met het Turkish Airlines-vliegtuig. "Daar waren zeventig protocollen die tegelijkertijd moesten worden uitgevoerd. Het was dus logisch dat het mis ging."
Niets geleerd
CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove, bevestigt dat we niets hebben geleerd van eerdere rampen. "Meneer Ale geeft dat ook nadrukkelijk aan. Dit rapport bevestigt dat opnieuw."
Van Bochove benadrukt dat we niet in de stress moeten schieten en weer regio's moeten opheffen. "Dat is niet de oplossing. Je moet tot betere samenwerkingsmodellen komen. In de regio Rijnmond is heel veel kennis over het bestrijden van chemische rampen en dergelijke. Dat hebben ze gewoon laten liggen."
Stress is killing
Dat het mis ging heeft volgens Van Bochove vooral te maken met het feit dat men in de hitte van de strijd er onvoldoende over nadenkt. "Want er wordt wel geoefend", legt hij uit. "Maar op het moment dat je met je voeten in de klei staat om zo’n ramp op te lossen er teveel op je af komt". En dan gaat het dus mis.
Dan zou het volgens hem goed zijn dat je van anderen signalen krijgt dat je niet deskundig bent op dat gebied en andere partijen moet inhuren. "Dat is een belangrijk aspect. De minister heeft in de Kamer gezegd dat hij dat soort elementen ook wil gaan versterken", zegt Van Bochove.
Goed organiseren
"Maar als je meer wilt bevorderen dat regio's zich specialiseren en gebruik maken van die kennis, zul je dat goed moeten organiseren. Dan is het belangrijk dat wanneer je ze nodig hebt je hen ook vraagt, kunt bereiken en dat zij in staat zijn om bij op de juiste plaats te komen.
"Of het echt wat wordt, dat moet blijken", concludeert Ale.
Na de zomer wil Opstelten verslag uitbrengen over het functioneren van de veiligheidsregio's.