Jeroen Dijsselbloem, onze kersverse minister van Financiën, zei het gisteren nadat ING een deel van de staatssteun had terug gestort. Maar naast de steun waarmee de bank overeind werd gehouden betaalde ING ook nog een premie van 50%. Een soort boete voor hulp aan een instelling die er een zooitje van heeft gemaakt. Niemand in dit land zet daar vraagtekens bij. Aanpakken die banken!, is de communis opinio.
Maar als we dit normaal vinden voor banken, waarom dan niet even zo streng richting Griekenland. Ook dat heeft er met zijn belastingmoraal, corruptie en bureaucratie een zooitje van gemaakt. De steun aan hen komt echter niet met premie terug, maar wordt kwijtgescholden.
Er is, gezien de uitspraak van Dijsselbloem, veel veranderd in de PvdA. Steun mag, er iets voor terugkrijgen is wel zo prettig. In de jaren zeventig was ontwikkelingshulp in linkse kringen een kwestie van geld overmaken. Wie dat niet wilde had geen mededogen met die zielige rijstbuikjes in Afrika. Destijds voorstellen om in Afrika zaken te doen stond ongeveer gelijk aan herinvoering van de slavernij. Pas deze eeuw drong het goed tot ons door dat je in plaats van vis beter een hengel kunt geven. Of nog beter, zorgen dat ze in arme landen zelf een hengelfabriek gaan runnen.
Vijftien jaar geleden schonken we geld voor een haven in Gaza. Het ding was nog maar half af, of het werd al door Israëlische bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Omdat de Palestijnen het als lanceerbasis voor mortiergranaten zouden gebruiken. Dat doen Chinezen toch wel wat anders. Die geven geen geld, die kopen op strategische plekken grond en bouwen zelf die haven. Die vervolgens het bezit is van China en waar heel veel Chinese schepen gaan aanmeren. Goed voor China, goed voor de handel, werkgelegenheid en stabiliteit ter plekke. Wapens lossen immers geen conflicten op, handel wel.
Het is goed dat dit kabinet geen onderscheid meer maakt tussen ontwikkelingshulp en buitenlandse handel. Het is namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De verantwoordelijke minister Ploumen heeft de achtergestelde kinderen van de Braziliaanse favela’s vorige week met de handelsmissie een grotere dienst bewezen dan dat ze met een overschrijfkaart had kunnen doen. Zo gaat de Amsterdam Arena helpen met de bouw van stadions voor het WK in Brazilië. En zo moet het zijn: we gaan daar niet alleen voetballen, maar we verdienen er ook nog wat aan. En echt niet over de rug van de hongerige buiken in de favela’s. Hun vaders zijn de bouwvakkers.
“Sinterklaas bestaat, daar zit ie.” Legendarische woorden van Hans Wiegel richting Joop den Uyl. Dat is dertig jaar geleden. Sinterklaas, zo weet inmiddels iedere ouder, is tegenwoordig vooral veel handel. En het feest leeft meer dan ooit tevoren. Wij steunen Spaanse banken, zij sturen per stoomboot cadeautjes terug. Helemaal in de geest van Dijsselbloem: “De belastingbetaler wordt nu beloond voor de verleende steun.”
Paul van Gessel
---
Iedere dinsdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.