Meer Nieuws14 dec '12 18:17Aangepast op 15 dec '12 11:43

Doden bij schietpartij basisschool VS

Auteur: Thijs Baas

Een zichtbaar geëmotioneerde president Barack Obama heeft in een toespraak zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en familie van het drama op een basisschool het Amerikaanse Connecticut.

Tijdens zijn toespraak viel de president een paar keer zijn. "Onze harten zijn gebroken'', zei hij. De president treurde om "de mooie kleine kinderen in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar oud'', die werden gedood.

Obama heeft opdracht gegeven om de vlaggen van alle openbare gebouwen in het land halfstok te hangen als eerbetoon aan de slachtoffers. "We moeten als land hierbij stilstaan. We hebben dit nu te vaak meegemaakt.'' Obama zei dat "zinvolle actie'' nodig is om meer tragedies als deze te voorkomen, ongeacht de politiek.

De tragedie was de tweede schietpartij in de Verenigde Staten deze week en de laatste in een reeks van massamoorden dit jaar, die het debat over de Amerikaanse wapenwetten weer doet herleven.


Wapenbezit
Of dit drama eindelijk zal leiden tot discussies over wapenbezit betwijfelt BNR's correspondent Reinout van Wagtendonk. "De voorstanders van wapenbezit beginnen hun persberichten nu al te schrijven dat het niet aan de vuurwapens zelf ligt, maar aan de mensen die ermee om gaan. De mensen aan de andere kant van de discussie zeggen dat dit het moment is om tot bezinning te komen."

Eerdere schietpartijen
In vergelijking met eerdere schietpartijen op Amerikaanse scholen is er sprake van één van de ergste schietpartijen ooit op een Amerikaanse school. "Het is niet de eerste keer dat het op een basisschool is gebeurd. De dader was mogelijk de vader van een kind of in ieder geval een volwassene. Dat maakt het verhaal net iets anders dan eerder in Columbine, waar het leerlingen zelf waren. Daarmee kun je niet zeggen dat het minder erg is", zegt Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen