Meer Nieuws8 apr '12 18:38

Wapenstilstand Syrië twijfelachtig

Auteur: Bart Tuinman

De wapenstilstand die in Syrië in werking zou treden, is twijfelachtig geworden. Het geweld lijkt vooralsnog juist op te laaien.

Zondag zijn opnieuw tientallen doden gemeld nadat tanks en helikopters opstandige steden beschoten. Bovendien eiste de Syrische regering nu schriftelijke garanties dat opstandelingen niet meer schieten of hulp krijgen van landen als Qatar, Saudi-Arabië en Turkije.

Filmpjes
De gemoederen raakten ook verhit door internetfilmpjes waarop het regeringsleger vele rebellen executeert. Volgens de rebellen zijn in de laatste week minstens 1000 mensen gedood, meestal burgers.

Annan
Het groeiende geweld schokte Kofi Annan, die als speciale gezant van de Verenigde Naties afspraken maakte met het Syrische regime over het staakt-het-vuren. Hij sprak zondag over "alarmerende aantallen slachtoffers, vluchtelingen en ontheemden, in strijd met toezeggingen die aan mij zijn gedaan".

Vredesplan
Het vredesplan behelst dat het leger zich uiterlijk dinsdag terugtrekt uit steden waar wordt gevochten. 48 uur later zou een staakt-het-vuren van kracht moeten worden. Aanvankelijk leek het erop dat het Syrische regime had ingestemd. De opstandelingen in het Vrije Syrische Leger hadden mondeling beloofd de wapens neer te leggen, tenzij het Syrische leger blijft schieten.

Regime
Annan herinnerde het Syrische regime er zondag aan om de afspraken na te komen en "dat de huidige escalatie van het geweld onaanvaardbaar is". De opstandelingen zeiden geen verzoek om schriftelijke garanties te hebben gekregen en lijken ook niet van zins daarop in te gaan. "We hebben ons woord gegeven. Wij zijn eerlijk", zei leider Riad al-Asaad van het Vrije Syrische Leger.

Hij vermoedt dat de nieuwe eis slechts een smoesje is. "Het regime voert het plan niet uit. Het vredesplan mislukt". Opstandelingen in Syrië betogen al sinds maart vorig jaar tegen president Bashar al-Assad. Ze volgen daarmee de bevolkingen in Tunesië, Libië, Egypte en Jemen, waar leiders zijn verjaagd.

Verzetsleger
De betogingen in Syrië leidden tot oprichting van een verzetsleger en snoeiharde confrontaties met regeringstroepen. Naar schatting zijn er sinds de schermutselingen circa 10.000 doden zijn gevallen. Circa 25.000 Syriërs zijn naar buurland Turkije gevlucht.

Het geweld in Syrië noopte zondag ook paus Benedictus XVI zin zijn paastoespraak tot een oproep om het bloedvergieten te staken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen