Op zoek naar muzikale Europese eenwording
Deze week zal Eurosonic Noorderslag de stad Groningen weer op z’n kop zetten. De festivals zijn een feestje voor zowel de muziekliefhebber als de muziekindustrie die elkaar massaal ontmoeten op het festival.
De festivals gaan overdag vooral over 'netwerken'. Professionals uit de muziekindustrie kunnen elkaar ontmoeten om van alles bespreken. Maar ’s avonds gaat het om de muziek. Daarvoor zijn er ruim 300 acts aanwezig op de festivals. Dit vertelden Dago Houben en Peter Smidt, de CEO en creatief directeur van Eurosonic Noorderslag, maandag aan Paul van Liempt.
Muzikale eenwording
Één van de doelen van Eurosonic Noorderslag is het smeden van een muzikale Europese eenwording. Ze krijgen daarvoor ook geld van de Europese Commissie. “We hebben dezelfde munt in Europa, maar kennen elkaars muziek helemaal niet”, aldus Peter Smidt. "Europa kent veel muzikale markten, maar het is lastig om als Nederlandse artiest die markten te bereiken. Dit heeft niet alleen met de taal te maken, maar ook met de structuur". De organisatoren proberen nieuwe kanalen te ontwikkelen om de verhoudingen te veranderen. Daarvoor is er samenwerking met andere festivals en 25 verschillende radiostations.
Subsidies
Bijna alle Nederlandse festivals zijn hun subsidies kwijt geraakt. En dit geldt ook voor Eurosonic Noorderslag, waarbij een subsidie van 100.000euro is ingetrokken. Maar de CEO en creatief directeur vertelden maandag dat de festivals niet afhankelijk zijn van subsidies. Grote sponsors vinden is lastig in deze tijd, maar op kleinere schaal bij lokale ondernemers lukt het wel om mensen aan je te binden. “Het gaat om minder geld, maar het is een begin en geeft hoop voor de toekomst”, aldus Houben.
Ticketprijzen
Dit jaar is een ticket 30euro duurder geworden, maar toch waren de festivals snel uitverkocht en waren er veel mensen teleurgesteld. De organisatoren denken er niet aan om de ticketprijzen nog verder omhoog te gooien, omdat het festival bereikbaar moet blijven voor iedereen. Daarom hebben de organisatoren een extra gratis evenement gemaakt om mensen uit de omgeving de gelegenheid te geven om te komen.
Beveiliging
Een flinke onkostenpost voor de festivals is de beveiliging. Duncan Stutterheim van ID&T vindt het oneerlijk dat de festivals, in tegenstelling tot voetbalwedstrijden, zelf moeten opdraaien voor alle kosten van beveiliging. Houben en Smidt vinden dat de kosten van de beveiliging er gewoon bij hoort. De organisator moet zelf zorgen voor de kosten van het evenement, en daar hoort de beveiliging bij.